Jeftina nafta potopila svetskog giganta

Izvor: B92, 25.Avg.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftina nafta potopila svetskog giganta

Najveća svetska rudarska kompanija anglo-australijski BHP Biliton zabeležila je pad profita od 86 odsto u godini zaključno sa junom zbog potonuća cena sirovina.

Nestabilnostima na tržištima doprinelo je i usporavanja privrednog rasta Kine.

Neto profit BHP Bilitona je u 12 meseci zaključno sa junom snižen na 1,9 milijardi sa 13,8 milijardi dolara iz prethodne poslovne godine, prenela je agencija AP.

Prihodi kompanije su istovremeno pali 22 odsto na 52 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijarde dolara. Rudarski gigant navodi da će sniziti troškove u idućoj poslovnoj godini sa 9,0 na 8,5 milijardi dolara.

Kompanije u rudarskom sektoru pod velikim su pritiskom zbog usporavanja kineske privrede i smanjenja kineske tražnje ključnih sirovina kao što su ruda gvožđa i ugalj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.