Izvor: B92, 30.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin hleb za socijalno ugrožene

Beograd -- U Beogradu bi do kraja aprila trebalo da se pojave specijalni kiosci u kojima će se po nižim cenama hleb prodavati socijalno ugroženim građanima.

U prodavnicama će se, pored hleba, prodavati i mleko i peciva. Specijlani kiosci, nalik na kontejnere, za početak će biti postavljeni na teritoriji opštine Zvazdara a potom će se, ako za to bude bilo potrebe, proširiti na ceo grad odnosno zemlju. Osim hleba, u kioscima će se po znatno nižoj ceni prodavati i osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne namirnice.

"Za mleko smo u pregovorima, ali mleko je sada u maloprodaji negde između 50 i 60 dinara , mislim da ćemo mi to zatvoriti na 40 dinara. Normalno da ćemo i određeni broj pekarskih proizvoda, kao što su kifle za decu, opet da to bude jeftinije, i to će biti drastično jeftinije, možda između osam i deset dinara", najavljuje predsednik Unije privatnih pekara Zoran Pralica.

Znatno niža cena hleba za socijalno ugrožene neće uticati na cenu hleba u ostalim prodavnicama i pekarama.

"Cena hleba u Srbiji je i dalje polusocijalna. Znači, između socijalne i tržišne. Samim tim programom za socijalno ugrožene, mi ćemo odvojiti one kojima je zaista potreban taj hleb i koji će koštati jeftinije, kao i mleko i ostali artikli. I, normalno, dolazićemo do tržišne cene hleba u perspektivi", navodi Pralica.

Pravo na kupovinu u ovim specijalnim prodavnicama imaće samo socijalno ugroženi Beograđani kojima će matična opština izdavati posebne identifikacione kartice.

Na osnovu tih kartica vodiće se evidencija o kupljenoj količini hleba odnosno roba će se iz dana u dan naručivati na osnovu spiska prodate robe i tako će se sprečiti zloupotrebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.