Jedna rata od proleća

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna rata od proleća

Beograd -- U maju bi, prema predlogu banaka, trebalo da se uvede novi kredit za refinansiranje, koji bi objedinio sve obaveze građana u jednu.

To znači da će klijenti koji, na primer, imaju gotovinski, ili potrošački zajam, kreditnu karticu i dozvoljeni minus, moći sve mesečne rate da svedu na jednu. Kako se saznaje od bankara, nova vrsta kredita namenjena je pre svega građanima koji kasne maksimalno do 90 dana sa izmirenjem obaveza u otplati za bilo koju vrstu bankarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usluge.

Rok za vraćanje kredita biće produžen najverovatnije od jedne do nekoliko godina. Kolika će biti kamata još niko ne može da precizira. Ali, sigurno je da to neće biti kamate od pre nekoliko godina, a ni sadašnje, već će se, najverovatnije, naći sredina.

Do sada su kamate na klasične zajmove za refinansiranje, odnosno za prelazak iz jedne u drugu banku, bile veoma šarolike i zavisile od valute u koju se pozajmica pretvara.

Najjeftiniji krediti za refinansiranje bili su vezani za švajcarski franak, dok nisu ukinuti i dok ova valuta nije drastično skočila. Bilo je i banaka koje su se borile za nove klijente i nudile veoma povoljne kamate za naše tržište. Tako, sada kamate na zajmove za refinansiranje iznose od 12, ako se vezuje za evro, a čak i do 28 odsto, ukoliko je nova pozajmica u dinarima.

„Građani koji kasne sa otplatom svojih rata duže od tri meseca, neće moći da dobiju nove kredite za refinansiranje svojih zajmova, jer su za nas, praktično, izgubljeni u tako nagomilanom dugu Pratićemo takve građane nekoliko meseci i onda u skladu sa njihovim mogućnostima i iznaći najbolje rešenje.To znači da bi prvi krediti za ove klijente mogli da krenu na jesen”, kažu u jednoj banci koja će odobravati ovu vrstu pozajmice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.