Jedna akcija, a mnogo kupaca

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna akcija, a mnogo kupaca

Za akcije „Metals banke" koje su se u nedavno okončanoj dokapitalizaciji našle u slobodnoj prodaji, ukupno vredne 15,3 miliona evra, potencijalni kupci pripremili su preko 260 miliona evra. Za kupovinu jedne akcije konkurisalo je više od 17 kupaca. Otkud tolika jagma za akcijama malo poznate banke?

Kada tražnja u toj meri prevazilazi ponudu, često se kaže „ovde kao da se deli džabe". Ali ovog puta nije reč o besplatnoj podeli, već o izuzetno povoljnoj ceni. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dokapitalizaciji „Metals banke" akcije su prodavane po ceni od 36.000 dinara za akcionare sa pravom preče kupovine, a 39.000 dinara za ostale zainteresovane. Budući da je trenutna cena akcija „Metals banke" na berzi između 63.000 i 64.000 dinara, srećnici koji su prošli dokapitalizaciju u startu su po jednoj akciji ostvarili zaradu od 250 do 300 evra. Naravno, oni sa sitnim novcima ostvarili su sitnu ili nikakvu zaradu (minimum za sticanja prava na kupovinu jedne akcije iznosio je oko 8.000 evra), dok su se veliki baš omastili. Ko je za dokapitalizaciju „Metals banke" ponudio 100.000 evra, stekao je pravo na 14 akcija i time, kad odbije sve troškove, ostvario zaradu veću od 3.000 evra. Dakle, tri odsto čistog profita za operaciju koja traje maksimalno tri nedelje.

Naravno, treba imati 100.000 evra kao ulog. Međutim, mogućnost brze i velike zarade u bankarskim dokapitalizacijama u proteklih godinu-dve značajno je doprinela rastu popularnosti berzanske trgovine i uključivanju sve većeg broja sitnih igrača. Shvativši u čemu je jadac, sitni su počeli da se udružuju i nastupaju sa jedinstvenim i znatno većim ulogom koja im omogućava brzu deobu zarade. Vremenom, u bankarskim dokapitalizacijama počelo je da se pojavljuje sve više novca, a u jednoj od prošlogodišnjih dokapitalizacija „Agrobanke" u igri je bilo čak 400 miliona evra.

Iako pouzdani podaci o tome koliko u dokapitalizacijama učestvuju pravna, a koliko fizička lica ne postoje, informacije iz brokerskih krugova govore da kajmak uglavnom pokupe investicioni fondovi. Ali primamljivost dokapitalizacija upravo je u tome što svi zarađuju. Priča s „Metals bankom" je, doduše, završena, ali za one koje ovaj tekst zagolica, evo dve nove prilike.

U prvoj polovini maja odigraće se dokapitalizacije „Agrobanke" i „Univerzal banke". U prvom slučaju cena akcije u slobodnoj prodaji iznosi 35.000, a u drugom 25.000 dinara. I dok je kod „Agrobanke" reč o trećoj dokapitalizaciji u poslednjih deset meseci, pa razlika između ponuđene i berzanske cene (nešto iznad 40.000 dinara) i nije tako inspirativna, u slučaju „Univerzal banke" očekuje se do sada neviđena navala. Naime, akcija ove banke na berzi već sad vredi preko 47.000 dinara, što je za oko 270 evra više od cene u dokapitalizaciji.

Kako se učestvuje u dokapitalizaciji

-sa potvrdom svog brokera i fotokopijom lične karte odlazi se u banku koja je raspisala dokapitalizaciju

-potpisuje se izjava o upisu željenog broja akcija

-na račun banke koja je raspisala dokapitalizaciju uplaćuje se -ovac u vrednosti upisanog broja akcija

npo isteku roka, banka vas obaveštava o broju akcija koji vam je odobren, a preostali novac vraća na vaš račun

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.