Jedite pomfrit, molimo vas

Izvor: B92, 30.Apr.2020, 18:03

"Jedite pomfrit, molimo vas"

Brisel -- Dok pandemija koronavirusa ostavlja posledice na svetsku ekonomiju, posebno je pogođena prehrambena industrija.

U Belgiji su posebno na udaru uzgajivači krompira, koji su apelovali na građane da više jedu pomfrit.

List Brisel tajms piše da su belgijski poljoprivrednici zabeležili višak od 750.000 tona krompira od početka uvođenja mera u martu. Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata i restorana koji su samo obavljali dostavu, tražnja za krompirom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebno pomfritom, opala je drastično.

Da hiljade tona krompira ne bi propale, od Belgijanaca je zatraženo da jedu više pomfrita, barem dva puta nedeljno, prenosi RTS.

"Tradicionalno, Belgijanci jedu pomfrit jednom nedeljno i to je uvek poseban obrok", rekao je Romain Kuls, generalni sekretar belgijske Asocijacije za trgovinu krompirom.

Zbog smanjene potrošnje, industrija krompira mogla bi da pretrpi i do 125 miliona evra gubitaka. Iako će brojne mere biti ukinute naredne nedelje, restorani će i dalje ostati zatvoreni.

Kako ne bi bacali krompir, poljoprivrednici su se dogovoriti da doniraju 25 tona krompira nedeljno narodnim kuhinjama, a takođe se šalju i u krajeve sveta koji beleže nestašicu krompira – centralnu Evropu i Afriku.

Ono što ostane biće iskorišćeno kao bio-gorivo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.