Jedini gubitnik jakog dolara - jagme više nema

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini gubitnik jakog dolara - jagme više nema

Nakon što je početkom godine bilo među najtraženijim investicionim klasama, zlatu investitori trenutno okreću leđa.

Najplemenitiji metal prošle nedelje zabeležio je i šestosedmični uzastopni pad cene što je najduži negativni niz u ovoj godini.

Prošle nedelje cena je potonula više od dva odsto, a prošlog četvrtka cena se spustila sve do 1124,3 dolara za uncu što je najniža cena od februara.

Cena se početkom ove nedelje nešto oporavila na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1140,9 dolara na njujorškom Comexu, berzi roba.

Kada se prisetimo kakva je jagma vladala za zlatom početkom godine, skoro je neverovatno kako se trend promenio. Podsetimo, prvo polugodište bilo je najbolje za zlato od daleke 1979. godine. Godišnji vrhunac cene postignut je početkom jula kada se cena zaustavila na 1.377 dolara.

Ali, uspon cene u prvom delu godine bio je uzrokovan nesigurnošću zbog britanskog izlaska iz Evropske unije te ishodom američkih predsedničkih izbora.

Nakon što je za predsednika izabran Donald Tramp, cena zlata pala je do danas za 11 odsto. Naime, zbog očekivanja bržeg rasta američke ekonomije, cene akcija nalaze se na rekordnim nivoima, a snažni dolar i rast prinosa na obveznice takođe utiče na pad interesa za alternativnim oblicima imovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.