Jedan šalter za brže procedure

Izvor: RTS, 14.Feb.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan šalter za brže procedure

Od 1. marta sve opštine u Srbiji trebalo bi da budu spremne da klijentima, na jednom mestu, u roku od 28 dana, izdaju građevinsku dozvolu. Takav sistem predviđen je Zakonom o planiranju i izgradnji. Lokalne samouprave pripremaju nove procedure i obučavaju službenike. Cilj je da u svim opštinama procedura izdavanja građevinskih dozvola bude ista.
Lokalne samouprave će do 1. marta morati da počnu u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana. Rok za donošenje opštih akata, kojima se uređuje pitanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, istekao je 17. januara.

U lokalnim samoupravama biće jedan šalter za brže procedure. Na šalter se dolazi dva puta - radi informisanja o uslovima i predaje projekta za građevinsku dozvolu.
"Ja zaista verujem da ćemo 1. marta moći da kažemo da počinje izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana. Naravno da će postojati opštine kojima će to biti možda problem ili će ići teže, ali verujem da je to manji broj opština budući da mi svakodnevno razgovaramo sa svima i budući da vidim da je možda čak i veća želja od svih nas da se taj zakon u potpunosti primeni", kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukuture Zorana Mihajlović.
Namera je da u svim opštinama procedura izdavanja građevinskih dozvola bude ista. Uz obuku službenika, u Kraljevu posao privode kraju.
"Mi smo realizovali popis svih administrativnih procedura unutar same gradske uprave. Takođe, izvršena je analiza i eliminacija procedura koje se ponavaljaju ili su suvišne. Pripremljen je i elektronski registar svih administrativnih procedura i usvojne eu procedure pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti, što je u nadležnosti lokalne samouprave", kaže gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.
U nekim opštinama kažu da se od 1. marta ništa značajnije neće promeniti jer su i do sada bili efikasni.
"Mi nemamo nijedan predmet na čekanju, znači svaki se uzme na rad čim stigne, proveri se da li je kompletan, ako je kompletan, kuca se dozvola, overi se projekat i gotovo. Ako ima nedostataka piše se dopis, gde se traži dopuna dokumentacije i onda može da se čeka da se dopuni dokumentacija", rekao je Zoran Ćopić, sekretar Sekretarijata za građevinarstvo, Gradska.
Ministarka Mihajlović ističe da je ovo značajno za lokalne samouprave, jer će se takmičiti između sebe.
"Ako možete u jednoj lokalnoj samoupravi da dobijete za manje od mesec dana građevinsku dozvolu, onda svi oni koji žele nešto da rade, da grade, na kraju krajeva privrednici, pre će otići u tu lokalnu samourpavu nego u onu gde postoje problemi", objašnjava ministarka.
Dobijanje građevinske dozvole po ubrzanoj proceduri jedan je od uslova za uvođenje elektronske građevinske dozovole, što je planirano do kraja 2015. godine. Investitor će putem onlajn servisa u svakom trenutku moći da prati kako teče rešavanje predmeta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.