Izvor: B92, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan dolar za PIK Južni Banat

Beograd -- Beogradski biznismen Đorđe Nicović, najuspešniji od, inače, uspešne braće Nicović, ponudio je jedan dolar za kupovinu Poljoprivrednog kombinata "Južni Banat" iz Bele Crkve. Direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Ćupić, potvrdio je da je Nicović, vlasnik firme NICKOM, jedini zainteresovani kupac. "To, međutim, ne znači da će i kupiti to preduzeće, jer pregovori o prodaji još nisu okončani", kaže Čupić: "Postoji ponuda koja je data i postoji stav komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pregovore koja treba da kaže šta je to što se traži. Komisija može da traži od kupca 5 miliona dolara. Mi imamo procenu vrednosti kapitala, mi znamo koliko to preduzeće može da vredi na tržištu, mi znamo potencijal te firme - oni su bili zaduženi".

Generalni direktor PIK "Južni Banat", Miljan Savić, kaže u izjavi za B92, da ponuda od jednog dolara, ne znači automatski da je Đorđe Nicović loš kupac. "Tri godine neće biti otpuštanja radnika, a za investicije kupac nudi devet miliona evra", dodaje Savić. On je potvrdio da kombinat poseduje hiljadu hektara zemljišta, ali i da je prošle godine mraz uništio 90 odsto letine i da su u velikim dugovima. Sindikalni poverenik "Nezavisnosti", Branislav Petrović, u izjavi za Radio B92, optužio je direktora da je otpuštao stručnjake, kako ne bi imali uvid u privatizaciju: "Čuo sam da je firma na tenderu i da je jako niska ponuda. Nisam učestvovao u pregovorima pošto sam u sudskom sporu. Verovatno je poslodavac to uradio da bi eliminisao nas stručnjake da ne bi učestvovali oko prodaje 'Južnog Banata'".

Poljoprivredni kombinat "Južni Banat" zapošljava oko 600 radnika, a veliki broj godinama je na prinudnom odmoru. Inače, u Beloj Crkvi, to je jedino društveno preduzeće, koje još radi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.