Jedan čovek – šest funkcija

Izvor: Politika, 10.Jul.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan čovek – šest funkcija

Direktor Agencije za privatizaciju ima diskreciono pravo da imenuje zastupnika državnog kapitala u preduzećima čija je prodaja poništena

Privremeni zastupnici kapitala, koje Agencija za privatizaciju postavlja kao odgovorne za poslovanje preduzeća nakon što dođe do raskida privatizacionog ugovora, a time firma postane državna, mesečno koštaju državu oko 10,8 ili godišnje 192,2 miliona dinara. Od njih se očekuje da sačuvaju imovinu preduzeća i ako je moguće podignu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preduzeće „na noge”. Bez obzira na toliku odgovornost oni poput supermena često uspevaju istovremeno da vode po nekoliko firmi raznorodnih delatnosti na stotine kilometara udaljenosti ili da obavljaju čitav niz funkcija u jednom preduzeću.

Ljubomir Šubara je nanizao čak šest zaduženja. On je istovremeno privremeni zastupnik državnog kapitala, predsednik nadzornih odbora i skupština u dva preduzeća u restrukturiranju. I za to prima dve naknade od po 87.900 dinara. Jednu mu daje Agencija za privatizaciju, kao zastupniku državnog kapitala Savremenog doma iz Kruševca, dok ga u Fabrici maziva Fam iz istog grada, Agencija samo imenuje, a plaća ga privredno društvo.

Upitan kako postiže da obavlja toliko funkcija kaže da „to nije teško, čak je i korisno”.

– Sva odgovornost je na zastupniku kapitala, jer on na kraju odgovara državi. Uobičajeno je da bude makar član nadzornog odbora. Skupština se sastaje jednom godišnje i nije problem obavljati tu funkciju – objašnjava Šubara za „Politiku” i kaže da se, kako zakon nalaže, odrekao naknada u nadzornom odboru i skupštinama.

Međutim u Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da su privremeni zastupnici kapitala, kao i svi drugi funkcioneri, dužni da od nje zatraže saglasnost za obavljanje više javnih funkcija.

„Odobrenje neće dobiti ukoliko je obavljanje te javne funkcije u sukobu sa javnom funkcijom koju već vrše, odnosno u ovom slučaju sa javnom funkcijom privremenog zastupnika. Ukoliko funkcioner bude izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kasnija javna funkcija mu prestaje po sili zakona”, navode u ovoj instituciji .

Konkretno za Ljubomira Šubaru kažu da nije tražio njihovu saglasnost. Mada on uverava da mu je Agencija za borbu protiv korupcije nedavno tražila da prijavi imovinu, što je, kako kaže, i učinio.

On nije jedini koji svoje funkcije nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i tražio njeno mišljenje. Istog privremenog zastupnika kapitala, Sonju Veselinović, imaju i „Trajal” i „Prvi maj” – jedna firma se nalazi u Kruševcu, druga u Pirotu. Prva se bavi gumarskim i hemijskim proizvodima, druga odećom i obućom. I za to joj na svakom mestu sleduje po 131.844 dinara. Ona ima još po dve funkcije, jer je i članica nadzornog odbora u oba preduzeća.

Vladimiru Nestoroviću polazi za rukom da bude direktor preduzeća u „Vršačkim vinogradima” i istovremeno zastupnik kapitala u industriji hleba i peciva „Branko Perišić Plimi Pek” u Kruševcu gde prima 87.900 dinara i plaća ga subjekt privatizacije.

Zbog kumulacije funkcija i poslova, neprijavljivanja imovinskog stanja, posedovanja udela u privatnim firmama u pojedinim slučajevima i čitavog niza uočenih nepravilnosti Agencija za privatizaciju je nedavno uputila Agenciji za borbu protiv korupcije zahtev za mišljenje po ovom pitanju.

U međuvremenu je i sama sačinila analizu, u koju je „Politika” imala uvid i prema kojoj u svom portfoliju ima 177 preduzeća u kojima imenuje 147 privremenih zastupnika kapitala.

Iz nje se vidi da je uglavnom poštovan Pravilnik o visini naknada za rad zastupnika kapitala, koji jasno kaže da u malom preduzeću mesečno primanje može da bude u visini prosečne zaradu ili 43.968 dinara. U srednjem se obračunavaju dve, a u velikom tri prosečne zarade. Ako zastupnik kapitala obavlja više dužnosti, naknada mu može biti isplaćena samo po jednom osnovu. Plaća ih subjekt privatizacije, a ako on ne poseduje sredstva to čini Agencija za privatizaciju.

Nejasno je, međutim, zašto su pojedine osobe imenovane i u nekoliko preduzeća kao zastupnici kapitala, kada na listi kvalifikovanih lica postoji 368 ljudi koji su osposobljeni da obavljaju taj posao. Nezvanično se može čuti da im je glavna preporuka za angažovanje bila bliskost sa strankom Ujedinjenih regiona Srbija, na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić, bivši ministar privrede.

Od Agencije za privatizaciju i posle višednevnog insistiranja nismo dobili odgovor šta je bio kriterijum za odabir privremenih zastupnika kapitala i njihovo imenovanje u više firmi.

Prema Uputstvu o načinu imenovanja privremenih zastupnika kapitala direktor Agencije za privartizaciju ima diskreciono pravo da odluči koju će osobu sa te liste angažovati. Istina, on može konsultovati sindikate, akcionare ili ministarstvo privrede, ali odluka je njegova.

Sadašnji privremeni zastupnici kapitala izabrani su za mandata prethodnog direktora Agencije za privatizaciju Vladislava Cvetkovića, pošto su se odazvali na javni poziv.

On za „Politiku” kaže da nije sam o tome odlučivao, već u saradnji sa ostalim službama agencije i ministarstva privrede. Cvetković uverava da imenovanje istog zastupnika kapitala u više preduzeća nije bilo pravilo, već izuzetak.

– Samo u određenim situacijama, kada je reč o specifičnim delatnostima poput vodoprivrede, imenovali smo istog zastupnika kapitala u više preduzeća. Presudno za takvu odluku bilo je znanje i iskustvo kandidata – objašnjava Cvetković.

Na pitanje da li je bilo neophodno da pojedini zastupnici kapitala budu u svim organima upravljanja preduzeća koje vode, on kaže:

– To je postojalo kao mogućnost. Nije protiv zakona. Plaća se samo jedna funkcija. Bilo je dobro da se u malim preduzećima objedine sve te funkcije, navodi Cvetković.

(Sutra: Nikome ništa ne plaćaju, ali se plata ne odriču)

Marijana Avakumović

objavljeno: 10.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.