Javnom sektoru neophodno usmereno zapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnom sektoru neophodno usmereno zapošljavanje

Fiskalni savet je nedavno preporučio delimično ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i interventno zapošljavanje u delatnostima u kojima je manjak zaposlenih. Detalje predočava član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

"Važan deo kontrole ukupnih zarada u javnom sektoru je zaposlenost jer se broj plata množe sa brojem zaposlenih kako bi se dobilo opterećenje za privredu", kaže Vučković.

On dodaje da je mera zabrane zapošljavanja u jeku finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konsolidacije bila razumljiva, ali da nikada nije imala strateški domet, te da je vreme za njeno ukidanje.

"Mera je dala rezultata, s obzirom na to da je 18.000 zaposlenih manje u državnom sektoru Srbije i nema viška zaposlenih", kaže Vučković i dodaje da je neophodno utvrditi gde postoji manjak zaposlenih, a gde je višak jer unutar mase zaposlenih postoji pogrešna struktura raspoređenosti ljudi.

On je istakao da manjak od više hiljada ljudi postoji u zdravstvu ali i u oblastima poput ekologije, poljoprivrede i pristupanju EU.

"Istovremeno je neophodno da postoji komisija za zapošljavanje kako bi se sprečio nagli priliv zaposlenih", kaže Vučković i dodaje da je reč o međurešenju za 2019. godinu, te da važno uraditi sistematizaciju kako bi se u 2020. godini zapošljavalo na radna mesta koja su deficitarna.

"Potreban je oprez sa zapošljavanjem jer nam iskustvo govori da kad se državnim organima prepusti sloboda u tom pogledu, naglo dolazi do prekomernog priliva", upozorava Vučković.

On zaključuje da je neophodno usmereno zapošljavanje, te da u 2019. godini za svakog radnika iz državnog sektora koji se penzionisao treba zaposliti jedno lice, što je razmera jedan prema jedan koja bi na kratak rok bila dobra za zapošljavanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.