Javni dug na kraju marta 51,9 odsto BDP-a

Izvor: RTS, 05.Maj.2020, 13:01

Javni dug na kraju marta 51,9 odsto BDP-a

Ministarstvo finansija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju marta bio 24,30 milijardi evra, što čini 51,9 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje. Budžetski deficit u prvom kvartalu 46,9 milijardi dinara.
U odnosu na februar ove godine, martovski nivo javnog duga je u nominalnom iznosu niži za 60 miliona evra, a njegov udeo u BDP-u je manji za 0,1 procentni poen, prema podacima Ministarstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na kraju januara ove godine javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, dok je na kraju decembra prošle godine bio 23,94 milijarde evra, što je činilo 52 odsto BDP-a.
Deficit republičkog budžeta iznosio je u prvom kvartalu 2020. godine 46,9 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
Prihodi su ostvareni u iznosu od 296,3 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 343,3 milijardi.
Samo u martu, deficit je iznosio 46,3 milijarde dinara.
U martu su naplaćeni prihodi od 91,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 81,4 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 44,8 milijardi dinara, i akciza u iznosu od 18,3 milijarde.
Neporeski prihodi iznosili su u martu 10 milijardi dinara a priliv donacija 0,3 milijarde.
Rashodi su izvršeni u iznosu od 137,9 milijardi dinara, pri čemu su izdaci za zaposlene iznosili 25,6 milijardi, isplata kamata 12,8 mlijardi, a subvencije, uglavnom poljoprivredne, 15,4 milijarde dinara.
Transferi obaveznog osnovnog socijalnog osiguranja - OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) iznosili su u martu 42,6 milijardi dinara, a najveći deo transfera je prosleđen ka Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja u iznosu od 29,7 milijardi, uglavnom za borbu protiv pandemije korona virusa.
Na nivou opšte države je, prema preliminarnim podacima, u prvom kvartalu ove godine ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 50,1 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 2,9 milijarde dinara, navodi se u izveštaju Ministrstva finansija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.