Javni dug Crne Gore 4,1 milijardu evra

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2023, 08:06

Javni dug Crne Gore 4,1 milijardu evra

PODGORICA – Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,1 milijardu evra, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija. Foto Pixabay Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.480 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 111,75 miliona evra, neto javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,99 milijardi EUR, odnosno 68,84 odsto BDP-a. Stanje javnog duga u posljednje tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i prošle godine nije bilo većih kreditnih zaduženja. Prema podacima Ministarstva, ukupan državni dug bez depozita na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,03 milijarde evra ili 69,46 odsto BDP-a, a sa depozitima 3,91 milijardu evra ili 67,53 odsto BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3,56 milijardi evra, odnosno 61,37 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 468,76 miliona evra, odnosno 8,09 odsto BDP-a. U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 38,73 miliona evra, po osnovu ugovora za koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova, navodi se u izvještaju.   Srna Чланак Javni dug Crne Gore 4,1 milijardu evra се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Vučić: Javni dug od 51,5 odsto BDP-a što je bolje od 92 odsto zemalja EU

Izvor: Beta Video, 01.Apr.2023

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima javni dug od 51,5 odsto BDP-a što je bolje od 92 odsto zemalja EU, a da ulaže u železnicu više od njih 90 odsto. ``Projektovani deficit budžeta za prva tri meseca ove godine bio je 74,9 milijardi, što je oko 600 miliona evra,...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.