Jat uvodi elektronske karte

Izvor: Politika, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat uvodi elektronske karte

Niz pogodnosti u odnosu na klasičnu "papirnu" avionsku kartu

"Jat ervejz" od juče, osim klasičnih "papirnih" avio-karata, izdaje i karte u elektronskom formatu. Takozvane elektronske karte trenutno izdaje samo Jatova poslovnica u Bulevaru umetnosti, u Beogradu, međutim već od kraja maja ta usluga će biti proširena na sve ovlašćene agente za prodaju karata našeg nacionalnog avio-prevoznika, kako u Srbiji, tako i inostranstvu.

Elektronska karta je, najkraće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečeno, podatak u informacionom sistemu avio-prevoznika. To znači da ona postoji samo u kompjuterima avio-kompanije, zbog čega više nema potrebe za izdavanje klasičnih "papirnih" karata. Takva karta može da se kupi putem Interneta ili u poslovnicama, i putnik prilikom njenog izdavanja dobija šifru koju sam može da izabere, recimo poput datuma svog rođenja. Šifra, na zahtev putnika, može da se odštampa (sa pratećim informacijama o putovanju) ili jednostavno samo upamti. Međutim i u slučaju da putnik čak i zaboravi šifru, to nije problem jer prilikom čekiranja na aerodromu, taj problem će biti prevaziđen prilikom obaveznog utvrđivanja identiteta – uz pomoć lične karte ili pasoša.

Tek na aerodromu putnik dobija prvi neophodni papirni trag o svom putovanju, a to je "bording" karta za ulazak u avion. Ona ostaje kao trag o putovanju, a prilikom povratka, sistem funkcioniše identično kao i u odlasku. Dovoljno je samo da putnik na aerodromu u inostranstvu, na šalteru za "čekiranje" Jatovih putnika, saopšti svoju šifru, ili, ukoliko ju je ponovo zaboravio, problem prevaziđe prilikom identifikacije. Inače, identifikacija je neophodna kao i u slučaju putovanja sa klasičnom – papirnom kartom, a u slučaju elektronske karte, ona sprečava mogućnost da recimo neko dozna šifru i sa njom otputuje umesto pravog putnika.

Elektronska karta, u odnosu na klasične, ima niz pogodnosti. Za početak ona ne može da se izgubi ili ošteti. Osim toga, ona štedi i vreme jer je kupovina, uz pomoć Interneta, moguća i iz kuće ili sa posla.

Inače u razvijenom svetu, više od 60 odsto ukupnog broja karata odnosi se na elektronske karte. Pojedine avio-kompanije su čak, zbog uštede usled izostanka troškova štampanja i papirnih obrazaca karte, počele da naplaćuju doplatu ukoliko putnik insistira na klasičnoj karti. Jer samo obrazac papirne karte košta između deset i 15 evra.

Jat će za početak, do 14. maja, elektronske karte prodavati samo na linijama za Pariz i Štutgart. Posle toga, kao što je već rečeno, na Jatovoj Internet prezentaciji, u poslovnicama i kod ovlašćenih agenata, biće dostupne elektronske karte za sve linije našeg nacionalnog avio-prevoznika.

M. Lakić

[objavljeno: 26.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.