Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat otpušta 500 zaposlenih

Beograd -- Nebojša Starčević najavio je dalje restrukturiranje, u sklopu kojeg bi do kraja godine kompaniju trebalo da napusti još 500 zaposlenih

Starčević je u intervjuu agenciji Beta rekao da bi krajem septembra za višak zaposlenih u Jatu trebalo da bude raspisan drugi krug konkursa za dobrovoljan odlazak iz kompanije, uz isplatu 250 evra po godini radnog staža.

On je kazao da je Jat u februaru zapošljavao oko 3.750 radnika, a izdvajanjem preduzeća, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne bave prevozom putnika i socijalnim programom, taj broj smanjen je na oko 2.000. Međutim, kompanija ni s tim brojem radnika ne može da funkcioniše, ocenio je Starčević.

Prva faza restrukturiranja Jat ervejza biće završena tokom septembra, kada bi trebalo da se okonča potpuno izdvajanje preduzeća za održavanje aviona Jat tehnike. "Već su izdvojeni hoteli 'Slavija' u Beogradu, Apartmani na Kopaoniku, Preduzeće za pripremu avioobroka, a izdvajanje 'Tehnike' je u završnoj fazi", naveo je Starčević i dodao da će nakon toga uslediti restrukturiranje dela kompanije koji se bavi osnovnom delatnošću.

Prvi čovek srpske aviokompanije je kazao da Jat, bez obzira na starost aviona i istrošenost resursa, ima fantastične pilote i mehaničare, sjajne stručnjake i inženjere i taj ljudski potencijal je ono što kompaniju održava.

On je ocenio da će Jat ervejz, i pored poboljšanja poslovanja kompanije, ovu godinu završiti sa gubitkom od 13 do 14 milona evra. "Jat nije odustao od planova za interkontinentalni saobraćaj i prvi put je prešao u fazu 'dubokog analiziranja'", rekao je Starčević, dodajući da letovi za Severnu Ameriku neće biti uvedeni pre letnje sezone 2006. godine.

Starčević je najavio je da će srpska aviokompanija do kraja ove godine početi obnavljanje flote i da će uskoro biti odlučeno da li će to biti urađeno kupovinom novih aviona ili nabavkom preko lizinga. "Perspektiva kompanije nije u kupovinama velikih aviona i zato bi trebalo da se nabave avioni srednje kategorije, od 100 do 120 mesta, ili mali avioni do 50 do 70 mesta", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.