Jasna poruka Kini?

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 13:05

Jasna poruka Kini?

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija žele da pomognu Australiji u gradnji atomskih podmornica.

To je jasna poruka Kini, zemlji koja je ekonomski i vojno u usponu, piše DW.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija sklopili su pakt o bezbednosti za strateški važno područje Indopacifika. Svoj trojni savez nazvali su "AUKUS". Predsednik SAD Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su predstavili novi savez – tom prilikom bili su uključeni putem video-veze.

Radi se o dugoročnom obezbeđivanju mira i stabilnosti u regiji, rekao je Bajden u Vašingtonu. On je istovremeno upozorio na "pretnje koje se razvijaju velikom brzinom" u regionu Indo-Pacifika.

"Tesna saradnja"

Australiji će u okviru pakta biti stavljena na raspolaganje tehnologija kako bi ta zemlja mogla da gradi podmornice na nuklearni pogon. Prvi put posle više 50 godina SAD dele svoju tehnologiju podmornica - do sada je to bio slučaj samo sa Velikom Britanijom.

"Naš cilj je da radimo zajedno kako bismo održali bezbednost i stabilnost u regionu Indopacifika", rekao je Džonson u Londonu.

Reč je o jednom od najkompleksnijih i tehnički najzahtevnijih projekata na svetu, njegova realizacija potrajaće više decenija i za to će biti potrebna najnaprednija tehnologija, precizirao je britanski premijer. A Australija je "srodna nacija" s kojom "želimo da podelimo tu tehnologiju", rekao je Džonson.

Nuklearne podmornice su mnogo brže i teže ih je uočiti od onih sa konvencionalnim pogonom. Mogu da ostanu pod vodom mesecima, da ispaljuju projektile veće udaljenosti i nose više projektila i tereta.

Australija će biti tek sedma država na svetu koja poseduje nuklearne podmornice posle SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Rusije.

"Nameravamo da te podmornice gradimo u Adelajdu, i to u tesnoj saradnji sa SAD i Velikom Britanijom", najavio je Morison u Kanberi. U idućih 18 meseci trebalo bi ispitati na koji način bi to moglo da se sprovede i u praksi.

Podmornice neće biti opremljene atomskim naoružanjem, izričito su naglasila trojica državnika. Morison je dodao: "I dalje ćemo ispunjavati sve preuzete obveze po pitanju neširenja nuklearnog oružja".

Prema američkim navodima, partnerstvo predviđa i saradnju na području veštačke inteligencije, odnosno kvantne tehnologije i kibernetičkih tema.

"Mentalitet Hladnog rata"

Šta je uopšte pozadina tog novog pakta? Članice AUKUS sa sve više zabrinutosti prate nastup Kine, koja beleži i ekonomski i vojni uspon. Ali, Bajden, Džonson i Morison u svojim izjavama ni na jednom mestu nisu izričito spomenuli Narodnu Republiku.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je sklapanje tog pakta. Te zemlje "ne bi trebalo da formiraju blok koji isključuje druge, blok koji cilja na interese trećih zemalja ili im šteti. Posebno bi se trebali odreći mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda", izjavio je jedan portparol ambasade.

Stav susednog Novog Zelanda

Novi Zeland će australijskim podmornicama zabraniti uzlazak u svoje vode, u skladu sa svojom postojećom politikom o nuklearnim podmornicama. Premijerka Džasinda Ardern rekla je da njenoj zemlji nije ponuđeno da se pridruži paktu.

Ova zemlja nadomak Australije članica je grupe "Pet očiju" kojoj pored SAD, Velike Britanije i Australije pripada i Kanada. Te zemlje su sklopile pakt UKUSA o tesnoj saradnji svojih tajnih službi.

Francuska "izvisila" za 31 milijardu evra

Ovaj pakt je doveo do spora sa Francuskom, koja je sada izgubila ugovor sa Australijom o izgradnji 12 podmornica - vredan preko 31 milijardu evra.

"To je zaista nož u leđa. Sa Australijom smo izgradili odnos poverenja, i to poverenje je iznevereno", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan za radio stanicu "Frans info".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.