Janković: Ministarstvo godinama ućutkivalo inspektora

Izvor: Večernje novosti, 25.Feb.2013, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Ministarstvo godinama ućutkivalo inspektora

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković saopštio je danas da je Ministarstvo poljoprivrede "godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo" veterinarskog inspektora koji je ukazivao da se pileće meso iz jedne klanice bez odgovarajuće kontrole prodaje građanima.U saopštenju, Janković kaže da se meso bez pregleda našlo u prodaji i da je šef odseka republičke veterinarske inspekcije M.C. otkrio i dokumentovao nelegalnu klanicu kroz koju je prošlo hiljade pilića bez uverenja o zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << stanju, bez dokaza o vakcinisanju i bez pregleda mesa i organa nakon klanja i da je meso uprkos tome bilo u prodaji.M.C. je podneo krivične prijave protiv svojih kolega i šefova u ministarstvu, ali i prerađivača i trgovaca u čijim radnjama je meso završilo, naveo je Janković.Janković je istakao da je inspektor ustanovio i nezakonitu naplatu taksi za uverenja o zdravstvenom stanju životinja i otkrio duple račune i prisvajanje novca u veterinarskim stanicama.Stočarima su naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih, kaže se u saopštenju.Janković takođe navodi da je M.C. od resornog ministarstva u dva navrata, 2011. godine, tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa odseka republičke veterinarske inspekcije.Janković u saopštenju navode da je nezakonitost oba rešenja o smeni oba puta utvrdila žalbena komisija vlade, ali M.C. ni posle više od godinu dana od poslednje odluke te komisije nije vraćen na svoje radno mesto, iako mu je u međuvremenu i Agencija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača.Zaštitnik građana je zatražio da M.C. bude vraćen na prethodno, ili postavljen na više rukovodeće radno mesto, kao i da ministar poljoprivrede utvrdi odgovornost unutar svog ministarstva, posebno u Upravi za veterinu i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, kao i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere.Janković navodi da je slučaj smenjenog veterinarskog inspektora ilustrativan za probleme u radu inspekcijskih službi i da je o tome obavestio i resorni odbor Skupštine i Vladu Srbije.Takođe ističe da je dokumente o tom slučaju uputio policiji.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zaraženim mesom hranili decu u Srbiji!

Izvor: BKTV News, 26.Feb.2013, 20:16

Veterinarski inspektor M. C. proglasio pileće meso iz nelegalne klanice neispravnim za ljudsku upotrebu. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede ga 2011. ućutkivalo i na kraju smenilo, otkriva zaštitnik građana Srbije.. . Zaštitnik građana Srbije Saša Janković utvrdio je da je Ministarstvo poljoprivrede...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.