Jak franak - Švajcarska u recesiji?

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak franak - Švajcarska u recesiji?

Bern -- U Švajcarskoj bi iduće godine mogla nastupiti recesija budući da snažan franak dodatno koči ekonomski zamah, upozorio je zvaničnik ministarstva privrede SECO.

"Tehnička recesija je moguća", rekao je čelnik odeljenja za ekonomsku politiku u SECO-u AIMO Bruneti, u razgovoru za tamošnje televizijske vijesti.

Recesija se obično tumači kao dva uzastopna tromesečja negativnog rasta.

Švajcarska centralna banka početkom septembra je fiksirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kurs na nivo od 1,2 franka za evro kako bi suzbila deflatorne pretnje i pomogla izvoznicima. Na sastanku sredinom decembra razmotriće mere monetarne politike, a trebala bi objaviti i prve procene privrednog rasta u idućoj godini.

Ranije u toku dana SECO je objavio podatke o švajcarskom BDP-u u trećem tromesečju koji su pokazali najslabiji privredni rast u protekle više od dve godine zbog snažnog franka koji pogađa izvoz te alpske države.

Realni BDP u trećem je tromesečju tako porastao za samo 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje. Na godišnjem nivou privreda je poraslo za 1,3 odsto, objavilo je ministarstvo privrede.

Među razlozima usporavanja rasta navodi se pad izvoza. Izvoz robe u trećem tromesečju pao je za 0,9 odsto u odnosu na drugo tromesečje, a izvoz usluga smanjen je za 2,7 odsto, pokazuju najnoviji podaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.