Jak dinar šteti izvozu voća

Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak dinar šteti izvozu voća

Beograd -- Iako se jačanju dinara raduje većina građana, izvoznici voća ističu da im visok kurs dinara šteti.

Srbija nema mnogo proizvoda koje izvozi. Sitno jagodičasto voće, višnje, maline, kupine, šljive svake godine donesu Srbiji više stotina miliona evra. Međutim, ove godine naša industrija je pod sve većim pritiskom konurencije iz Poljske, Čilea, Argentine i sve češće čak i Kine.

Jedan od većih udaraca ove sezone je jačanje kursa dinara zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega je voće iz Srbije manje konkuretno na svetskom tržištu.

Izvoznik voća Boban Poznanović kaže da je jak dinar veoma loš za njega, a da mu pogotovo smeta najnovije jačanje jer je kupio robu po jednoj ceni, a sada mora da je prodaje po nižoj.

Još veći problem za izvoznike je razlika izumeđu prodajnog i kupovnog kursa kod komercijanih banaka.

Velika razlika odgovara uvoznicima jer jeftino kupuju devize kojim plaćaju inostranu robu ali je pogubna za izvoznike koji jeftino prodaju devize da bi nabavili skupe dinare kojim otkupljuju domaće poljoprivredne proizvode.

Kina, jedna od najkonkuretnijih ekonomija sveta se nalazi pod stalnim pritiskom Amerike koja tvrdi da je kurs juana nerealno slab i da Kina na taj način svoje tržište drži zatvorenim za uvoznu robu.

Mada je u Srbiji većina građana verovatno srećna što dinar vredi više, pa tako stiče utisak da više i zarađuje, dugoročno nerealno jak dinar može da ima veoma loše posledice, a jedna od njih je i budžetski deficit ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.