Izvor: Politika, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagma za penzionerskim dugom

Zainteresovani penzioneri mogu godinu dana pre roka da podignu poslednju ratu javnog duga umanjenu za 15 odsto

Život u oskudici i prinadležnosti zbog kojih jedva sastavljaju kraj s krajem naterali su penzionere da ovih dana počnu da razmišljaju kao finansijski mešetari.
Tačnije, da svoja potraživanja prema državi naplate pre roka.
A kako svaka naplata pre vremena nije besplatna, već podrazumeva i popust, tako će i isplatilac zadržati za sebe 15 odsto sume koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << penzionerima pripada po osnovu poslednje rate javnog duga. Da je interesovanje penzionera za podizanjem novca pre isteka roka – februara 2008. godine izuzetno veliko potvrđuju i usijani telefoni u redakciji "Politike", koja je u subotu pisala o ovoj pogodnosti.

Naime, preko Preduzeća za faktoring "DHV Investment" iz Beograda zainteresovani penzioneri mogu da godinu dana ranije podignu novac koji im sleduje po osnovu poslednje rate javnog duga u iznosu od oko 3.500 do 4.000 dinara, uvećan za kamatu od 8,5 odsto.

Pravo na prevremeno podizanje novca imaju svi penzioneri Fonda PIO zaposlenih kojima je država ostala dužna 1,5 penziju za avgust – septembar 2005. godine. Država je krajem prošle godine izmirila najveći deo ovog duga, pa je za naplatu ostala samo još poslednja rata, koju bi penzioneri trebalo da prime u februaru 2008. godine.

Onima kojima, međutim, gori pod nogama "DHV Investment", kako potvrđuju, omogućava da to urade odmah s tim što će umesto celog iznosa dobiti za 15 odsto manje novca. Da bi u roku od jednog dana podigli svoj novac dovoljno je da "Investmentu" prilože ličnu kartu i isečak od penzije, posle čega popunjavaju zahtev da potražuju novac. U Fondu PIO dobijaju uverenje o neizmirenom dugu, a potom sklapaju i potpisuju ugovor sa "DHV Investmentom" o isplati.

Osim ovih 15 odsto, penzioneri će morati da izdvoje još po 170 odnosno 370 dinara u zavisnosti od toga da li ugovor overavaju u opštini Savski venac ili u sudu. Pravi se i kopija ugovora kao potvrda da su ga zaključile obe strane.

Kako tvrde u "DHV Investmentu" novac na račun penzionera može leći još istog dana, odnosno odmah pošto se papiri overe. Na pitanje kako mogu biti sigurni da će im novac biti isplaćen, s obzirom na to da se ovakva pogodnost gotovo prvi put u Srbiji pojavila, u ovoj firmi tvrde da je to ugovor dve strane koji je obavezujući, te da se sve radi prema Zakonu o obligacijama.

Inače "DHV Investment" je još pre godinu dana potpisao ugovor sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i do pre nedelju-dve bilo je svega šest penzionera koji su na ovaj način povukli svoj novac pre vremena, potvrđuje Goran Lončar, direktor Fonda PIO. Otkako je, međutim, u javnosti krenula priča, šalteri Fonda su prepuni penzionera koji bi da podignu novac.

– Fond PIO je tu da odradi tehnički deo posla. Dosta dugo se razmišljalo o zaključivanju ugovora s ovom privatnom firmom, budući da je to novina u Srbiji i da se o takvom načinu rada vrlo malo zna, ali pošto se radi o legalnom finansijskom poslu – otkupu potraživanja koje je regulisano zakonom, Fond je odlučio da omogući najstarijima da dođu do svojih para pre vremena", kaže Lončar.

Na pitanje da li je posao legalan, Lončar ističe, da se sve radi po Zakonu o obligacijama, te da će ovakvi poslovi zaživeti u Srbiji kada bude donet i Zakon o faktoringu koji i "DHV Investment" željno očekuje.

Vladimir Janković, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranika, zemljoradnika kaže da još nije dobio ponudu ove firme, ali da bi dobro razmislio ukoliko ona i pristigne.

– Ukoliko se nastavi tok redovne isplate javnog duga kakav je bio u 2006. godini, zemljoradnički penzioneri, njih oko 250.000, nema razloga da žuri i ostane bez 15 odsto sume koja im pripada. Pogotovo što se na dug obračunava i kamata od 8,5 odsto – ističe Janković.

U prilog priči da se strpe kako bi došli do novca od javnog duga, Janković ističe i da će se uprkos privremenom finansiranju penzije zemljoradnika narednih meseci redovno isplaćivati.

Milan Nenadić, član Upravnog odbora PIO fonda zaposlenih, kaže da bi zbog diskonta od 15 odsto, koje će penzioneri ostaviti "DHV investmentu" ukoliko odmah podignu novac, trebalo od vlade čim se konstituiše zatražiti da se poslednja rata duga isplati pre februara 2008. godine. Nenadić smatra da je to izvodljivo, jer se ne radi o velikoj sumi. Reč je o oko četiri milijarde dinara.

Jasna Petrović

[objavljeno: 28.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.