Jagma za klima-uređaje

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagma za klima-uređaje

Najavljivanje toplog leta povod da trgovci udvostruče narudžbine, nadajući se dobroj zaradi

Da je u biznisu ponekad najvažnije redovno pratiti vremensku prognozu potvrđuju prodavci klima-uređaja. Najave dugog i toplog leta za mnoge od njih bile su, kako saznajemo, povod da dupliraju narudžbine ovih rashladnih mašina, nadajući se dobroj zaradi. Potrošačima vrućine još nisu ni na kraj pameti, ali uvoznici i trgovci kalkulišu da će ih već u maju i junu biti preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glave. Ako meteorolozi ne pogreše, i profit od prodaje, u najmanju ruku biće dupliran.

Nažalost, oni koji su se nadali da će zbog povećane ponude moći jevtinije da pazare klima-uređaje, ostaće kratkih rukava. Pojeftinjenja izgleda neće biti. Na pitanje zašto su tržišni zakoni u ovom slučaju omanuli, prodavci odgovaraju da cenu ovakvih aparata diktiraju proizvođači. Kako je objasnio Jovan Ilić, direktor "Eltima", nabavna cena koju su oni platili čak je viša od prošlogodišnje. Bakar i neki drugi materijali pomoću kojih se prave rashladni uređaju su poskupeli, pa je i to bilo opravdanje proizvođačima da podignu cenu, kazao je Ilić. – Razlika između nabavne i prodajne cene nije veća od 12 do 15 odsto, a cena će dobrim delom zavisiti i od kursa evra. Projektovali smo da će na leto evro vredeti 82 dinara. Cene ćemo menjati u skladu sa promenama na kursnoj listi – istakao je Ilić i dodao da će potrošači sada ipak moći da za iste pare kupe savremenije modele.

On otkriva da je dosad naručio čak 4.000 uređaja, što je bezmalo dvaput više nego prošle godine. Toplo i rano leto biće mu najbolji saveznik i najuspešnija reklama za njihovu prodaju. U "Eltimu" će, otkrivaju, prosečan klima-uređaj moći da se kupi za oko 200 evra.

Saša Radovanović, direktor "Tehnomarketa", takođe je potvrdio da su ove godine poručili više klima-uređaja nego obično. I, kako kaže, nije samo vremenska prognoza jedini razlog za to što je narudžbina uvećana za 60 odsto.

– I životni standard naših građana se popravio, pa očekujemo da će i to uticati na prodaju. Maloprodajnu cenu još nismo formirali, ali je moguće da ćemo ove uređaje ponuditi po nešto nižoj ceni od prošlogodišnje – kazao je Radovanović.

Kako objašnjavaju prodavci, tržište klima-uređaja je specifično zato što se najveći promet zabeleži u maju i junu. Već u julu prodaja polako počne da opada, dok se u avgustu gotovo uopšte i ne prodaju. Trgovci kažu da se u drugoj polovini leta klima-uređaji slabo kupuju, jer nakon što izdrže najveće vrućine bez rashladnih aparata, građani se teško odlučuju da ih kupe.

--------------------------------------------------------------------------

Pada cena televizora

Prodavci tehničkih uređaja savetuju mušterijama da, ukoliko su "bacili oko" na neki od modernih LCD ili plazma televizora, sačekaju malo s kupovinom, jer će njihova cena ići – silaznom linijom. Prema rečima Jovana Ilića iz "Eltima", očekuje se i pojevtinjenje DVD i MP3 plejera, ali i kućnih bioskopa.

A. Nikolić

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.