Jadranbrod: Debeljak nije ispunio ništa iz ugovora o privatizaciji Brodosplita

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jun.2016, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadranbrod: Debeljak nije ispunio ništa iz ugovora o privatizaciji Brodosplita

SPLIT - Kupac (Društvo) nije osigurao zadovoljavajuću zaposlenost kapaciteta, a za ugovorene poslove "za sebe", odnosno za "Brodosplit plovidbu", nije dostavio pregled izvora sredstava za financiranje tako ugovorenih poslova; rokovi isporuka, odnosno proizvodni rezultati na svim brodovima u gradnji, i dalje odstupaju od veličina planiranih u ugovornim kalkulacijama; kupac provodi organizacijsko restrukturiranje koje nije predviđeno odobrenim programom niti potpisanim ugovorom o privatizaciji; >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Društvo, prema mišljenju Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, ne ostvaruje u potpunosti vlastiti doprinos sukladno programu restrukturiranja – glavni su navodi iz dokumenta koji je početkom travnja ove godine za Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) pripremila Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod o stanju u splitskom škveru.

"S obzirom da su priljevi od kupaca od redovne djelatnosti (gradnja brodova i dr.) manji od odljeva po toj istoj osnovi, proizlazi da se državnom potporom financiraju ne samo troškovi slobodnih kapaciteta (što je predviđeno Programom restrukturiranja), nego u značajnoj mjeri i gradnja brodova, odnosno i svi ostali troškovi poslovanja, uključujući i izdatke za otpremnine djelatnika u iznosu od 219 milijuna kuna. Ovakav način financiranja dovodi u pitanje održivost poslovanja... Nadalje, sredstva državne potpore, između ostalog, troše se i za kupnju robe za daljnju prodaju, kao i za davanje pozajmica povezanim društvima kupca", zaključak je HBJ-a.

Kupac, samoborski DIV, uredno je uplatio 50 milijuna kuna povećanja temeljnog kapitala, smanjio je proizvodni kapacitet rušenjem navoza br. 4, a vlasti se ne trebaju bojati Europske komisije niti kada je u pitanju ograničenje proizvodnje: u odnosu na gornji limit od 122.833 tone CGT-a, škver je u 2014. godini ostvario 15.640 tona.

Stanje nije bilo, po podacima HBJ-a, puno bolje ni prošle godine: u knjizi narudžbi je bilo 17 plovnih objekata ukupne vrijednosti 323,42 milijuna dolara, od čega se jedna novogradnja odnosi na vanjskog kupca, uz 10.739 CGT-a ostvarene proizvodnje.

"Devet brodova je ugovoreno s 'Brodosplit plovidbom', odnosno njenim inozemnim kompanijama s Maršalskog otočja, te 7 plovnih objekata s domaćim naručiteljima, od kojih je 5 patrolnih brodova za MORH. Društvo u knjizi narudžbi – vanbrodograđevne djelatnosti na dan 31. 12. 2015. ima ugovorene projekte ukupne vrijednosti 63,96 mil. USD", stoji u izvješću. No, nakon toga slijedi bitna napomena:

"Iako grupa 'Brodosplit' ima relativno velik broj ugovorenih plovnih jedinica u knjizi narudžbi brodograđevnih poslova, gradnja brodova za vlastitu kompaniju 'Brodosplit plovidba' kontinuirano se pomiče udesno zbog neriješenog financiranja."

Isključe li se takvi ugovori iz knjige narudžbi i svih njihovih pratećih rezultata, poput ugovorne cijene, broja radnih sati, količine čelika i slično, dolazi se do zaključka, navodi se u izvješću, da kupac nije osigurao zadovoljavajuću zaposlenost kapaciteta.

Zbog toga, posebno se napominje, brodogradilište ugovara sve više poslova iz izvanbrodograđevne djelatnosti, ponajprije u fazama obrade čelika. To se ističe i kao poseban problem u cijeloj priči o škveru: nedostatak poslova s većom "dodatnom vrijednosti", tehnološki kompleksnijih poslova koji su bili i osnovni motiv pokušaja spašavanja škverova.

Osim toga, prilično veliko je i pitanje vlastita doprinosa kupca, kao i načina na koji je provedeno samo restrukturiranje škvera.

Kada je vlastiti doprinos kupca u pitanju, HBJ smatra kako kupac ne ispunjava ugovorne obveze. Prema mišljenju HBJ-a, od ukupno prikazanog doprinosa od strane kupca do kraja 2015. godine u iznosu od 1,37 milijardi kuna, moglo bi se priznati tek 412,52 milijuna kuna.

"I to uz uvjet da Društvo dostavi vjerodostojnu dokumentaciju o izvoru/unosu vlastitih sredstava, a što još uvijek nije dostavljeno."

– Napominjemo da su u izvješćima za EK, koje HBJ dostavlja Ministarstvu gospodarstva, uključeni podaci o vlastitu doprinosu, u iznosu i strukturi kako to prikazuje "Brodosplit", kao i da je HBJ uz ranije dostavljena izvješća za EK popratnim dopisima Ministarstvu gospodarstva navodio različite stavove po pitanju vlastitog doprinosa – napominju u HBJ-u, dodajući kako je još sredinom 2014. Ministarstvo financija predložilo Ministarstvu gospodarstva da prosudbu prepusti Europskoj komisiji, no čini se da u vezi s tim pitanjem nitko nije reagirao.

Ono što HBJ posebno ističe jest poslovanje između škvera i DIV-a, odnosno firmi vlasnički povezanih s kupcem. Na kraju prošle godine "Brodosplit" je prema DIV-u podmirio nešto više od 48 milijuna kuna isporučenih roba i usluga, a stvorene su nove obveze u iznosu od 36,6 milijuna kuna.

Istodobno, "Brodosplit" je prema poduzećima DIV grupe imao potraživanja od 121,87 milijuna kuna temeljem pozajmica i isporučenih roba i usluga. Dakle, očito je da novac više teče iz "Brodosplita" prema DIV-u nego obrnuto, i to u višestruko većem iznosu. Neke od tih isporuka je Porezna uprava oborila, no tu se još uvijek vodi spor. Nalaz kompletnog poreznog nadzora, međutim, još se uvijek čeka.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.