Izvor: B92, 21.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje konkurencije u privredi

Beograd -- Evropska unija odobrila dva miliona evra za projekat jačanja konkurencije u srpskoj privredi u naredne dve godine.

Na taj način Komisija za zaštitu konkurencije trebalo bi da obezbedi primenu evropskih standarda iz te oblasti i pripremi izmene i dopune zakona koji će to i omogućiti. Za razliku od većine zemalja u okruženju, u Srbiji Komisija za zaštitu konkurencije nema ovlašćenje da izriče novčane kazne.

Tako su slučajevi poput "Delte" i "Salforda" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kraju završili na sudu, koji će doneti odluku da li su oni monopolisti.

U komisiji kažu da treba promeniti delove zakona kao što su već uradile Makedonija i BiH.

"Naš sistem se svodi na strogu podelu vlasti, gde samo sudovi mogu da izriču mere sankcija, a agencije ili neki organi to ne treba da rade. Ovde se pokazalo da to nije rešenje i da treba napraviti izuzetak od pravila", kaže Dijana Bajalović Marković, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Građani bi trebalo da osete postojanje jake konkurencije u srpskoj privredi. Šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras objašnjava da je to jedini način da se dobije kvalitetan proizvod po nižoj ceni.

"Drago mi je da u Srbiji raste svest o tome. To vidim u medijima, koji ističu važnost poštovanja konkurencije. Tu mislim na slučajeve kao što je cena mleka, maloprodaja, distribucija, cene taksi usluga. To su glavne teme koje zanimaju ljude", kaže Ljoveras.

Evropska agencija za rekonstrukciju do sada je u unapređenje konkurencije i zaštitu intelektualne svojine uložila više od deset miliona evra, a u pripremi su i novi projekti čija će vrednost biti oko pet miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.