Jačanje dinara trenutno

Izvor: B92, Beta, 14.Dec.2010, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje dinara trenutno

Beograd -- Od petka do danas dinar osetnije ojačao u odnosu na evro, koji je slabiji za više od jednog dinara. Jačanje dinara trentuno, slažu se ekonomisti.

Zvanični srednji kurs je 106,09 dinara za evro.

Narodna banka je intervenisala na deviznom tržištu, ali za razliku od prakse da prodaje devize, ovoga puta je kupila 10 miliona evra kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije.

Centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banka se drugi put ove godine odlučila na kupovinu evra, pa je dinar u samo dva dana u odnosu na evro ojačao za dinar.

Razloge za jačanje domaće valute ekonomisti različito tumače. Ono oko čega se međutim slažu jeste da je jačanje valute trenutno.

"Ono što ja mislim da stoji, to su odluke banaka da li mogu da investiraju u dinar ili beže od njega. Znači, ako je konkretno došlo do jačanja dinara, banke očekuju da će dinar jačati, shodno tome one ulaze sa svojim viškom evra u dinar, samo je stvar da li je to kratkoročna špekulacija na tri dana, na mesec dana ili na 6 meseci", smatra ekonomista Miroslav Zdravković.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište smatra da se dinar može stabilizovati jedino kada u Srbiju dođu strane investicije.

„Jedini razuman način da dinar ojača je da dođu direktne strane investicije u Srbiju pošto se mi nekom porastu izvoza ne možemo nadati bez toga. Dok ne bude bilo investicija dinar će nastaviti da depresira i dalje. Jednostavno, takva je sudbina zemalja koje se baš najbolje nisu uklopile u međunarodnu podelu rada", kazao je on.

Kako stvari za sada stoje, sa Novom godinom dolaze i poskupljenje goriva, cigareta i alkoholnih pića zbog akciza. Na rast cena, objašnjava Zdravković - utiču pre svega sektorski monopoli.

"Na primer, ako je cena uvoznog gasa u Srbiji najviša na svetu nakon BiH i Hrvatske, znači mi se grejemo najskuplje, a imamo najnižu cenu električne u Evropi. Kobajagi se čuva socijani mir na struji dok s druge starne monopol na uvoz znači i najveću cenu na svetu. Poput toga imamo niz monopola, trgovinske gde su marže između 20 i 40 odsto, a ima i gde idu do 80 posto", kazao je on.

Predviđanja kako bi dinar mogao da se ponaša do kraja 2010. godine nema. U takva predviđanja ne upušta se ni guverner. U toku godine najjajči dinar imali smo 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,97 dinara, a najslabiji 4. novembra, kada je evro vredeo skoro 12 dinara više.

Rast cena nastavlja se i u 2011.

S druge strane, rast cena i inflacije neće biti zaustavljeni ni sledeće godine, a da situacija neće biti dobra potvrdio je i guverner Dejan Šoškić.

Zbog konstantnog pritiska na dinar i rasta inflacije, Centralna banka je ponovo povećala referentnu kamatnu stopu na 11 i po procenata.

Vladajuća koalicija već nekoliko puta otvoreno je poručila građanima da će 2011. godina biti teška, a sada se takvim prognozama pridružio i guverener koji to potvrđuje i brojkama.

"Očekujemo nastavak uzlaznog trenda u kretanju cena. Taj trend će se nastaviti i u prva tri meseca naredne godine .Tek od marta očekujemo zaustavljanje uzlaznog trenda i postepeno vraćanje ka ciljanom nivou za narednu godinu", kaže guverner NBS Dejan Šoškić.

Šoškić nije želeo da prognozira kolika će inflacija biti do marta sledeće godine, i hoće li ona ići do 14 odsto, kako je to na grafikonu predstavljeno novinarima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.