Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JTI platio posetu novinara Japanu

Beograd -- Putovanje grupe novinara je platila kompanija Japan tobako internešenel, zainteresovana za kupovinu fabrike duvana u Senti.

Ministar finansija Mlađan Dinkić smatra da nema ništa neobično u tome što je posetio jednog kupca u sred tendera i što taj kupac finansira put novinarima koji prate zvaničnu državnu delegaciju. To se dešava svuda u svetu, i u Americi i u Japanu, kaže Dinkić.

"Pitajte ministra spoljnih poslova ili predsednika Srbije Borisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadića koji sada u izrelu ko plaća put novinra, dobićete isti odgovor". Za ministara nije problem ni to što je lično posetio fabriku JTI i sreo se sa čelnicima te kompanije.

U Transparetnosti Srbija navode da ceo slučaj može da utiče na privatizaciju fabrike. Procenjeno je da fabrika u Senti vredi 5,59 miliona evra, ali se očekivalo da će zbog licenca za prozvodnju duvana cena biti veća: "Ono što može da bude posledica je da će se stvoriti atmosfera da podržavamo JTI, pa će manje ljudi da se javi i biće niža cena". U kompaniji JTI kažu da je deo uobičajene prakse, da njihova kompanija pomaže u pokrivanju troškova stranih novinara koji putuju u Japan iz svih delova sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.