JKS: Ne treba vam papirni izvod iz lista nepokretnosti

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 18:24

JKS: Ne treba vam papirni izvod iz lista nepokretnosti

Beograd -- Javnobeležnička komora Srbije apelovala je na građane da ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti za pravni posao koji obavljaju kod javnih beležnika.

Naime, JKS ističe da notari imaju uvid u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

Beležnici od građana inače ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti kada se kod njih obavlja bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina, već uvidom u eKatastar, preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << PIS-a, proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza, navodi se u saopštenju Komore.

Komora podseća da je 7. jula ove godine stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o izdavanju izvoda iz lista nepokretnosti, kojom su definisani uslovi pod kojima, pored Republičkog geodetskog zavoda, i javni beležnici i geodetske organizacije mogu na zahtev, da izdaju građanima papirne izvode iz lista nepokretnosti.

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.

Komora napominje da beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti u skladu sa Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda.

Prema toj Uredbi, kako ukazuje JKS, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani, istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.