JGL: Rast prihoda od prodaje i smanjenje zaduženosti u prvoj polovici 2018.

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JGL: Rast prihoda od prodaje i smanjenje zaduženosti u prvoj polovici 2018.

RIJEKA - Značajan rast prihoda od prodaje, rast EBITDA i smanjenje zaduženosti iz vlastite likvidnosti – ključni su rezultati poslovanja riječke farmaceutske tvrtke JGL u prvih šest mjeseci 2018. godine.

JGL Grupa u prvom je polugodištu tekuće godine realizirala 349,3 milijuna kuna prihoda iz poslovnih aktivnosti, od čega 269,3 milijuna kuna dolazi iz osnovne djelatnosti, farmaceutskog poslovanja.

Kada se promatraju normalizirani podaci u odnosu na isto razdoblje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 2017. godine, koji ne uključuju jednokratne prihode od prošlogodišnje prodaje brendova u Rusiji, primjetan je rast u poslovnim prihodima od 25 posto, rast u poslovnim rashodima od pet posto te značajno smanjenje gubitka od poslovanja u odnosu na prethodno razdoblje. Vidljiv je i pozitivan pomak u svim pokazateljima poslovanja, od likvidnosti preko zaduženosti pa sve do velikog porasta profitabilnosti poslovanja.

„Rezultati poslovanja JGL Grupe u prvom polugodištu 2018. su dijelom čak i premašili planove i očekivanja što pokazuje da je odabrani put transformacije dobar i da na njemu treba ustrajati. Najviše ohrabruju odlični rezultati prodaje, gdje uspijevamo zadržati, a negdje i značajno povećati svoje tržišne udjele. Za dobre rezultate prvog polugodišta 2018. zasluge imaju svi zaposlenici svako je svoju dionicu odradio izvrsno, na čemu im iskreno zahvaljujem.", komentirao je rezultate JGL Grupe u prvih šest mjeseci ove godine Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Rastu prihoda od prodaje iz core business-a po stopi od 27 posto u odnosu na isti period prošle godine najviše doprinose tržišta Rusije, Ukrajine i Hrvatske. Porast prihoda u Rusiji posljedica je povećanja tržišnih udjela svih ključnih brendova tvrtke – Aqua Marisa, Meralysa, Dramine i Vizola S. Uz izvrsne rezultate ruskog tržišta, na kojemu je i uspješno završen proces smanjenja zaliha, značajne stope rasta zabilježene su i na tržištu Ukrajine koje je ostvarilo značajan oporavak nakon izbijanja krize, te u prvoj polovici godine zabilježilo rast od čak 90 posto u odnosu na isti period 2017.

Na hrvatskom tržištu, JGL je rastom bržim od tržišta u bezreceptnom segmentu (OTC lijekovi i dodaci prehrani) osigurao rast ukupnog poslovanja, usprkos stalnim pritiscima na cijene lijekova na recept. Promatrajući samo drugi kvartal 2018. godine, JGL u core business-u bilježi rast prodaje od 19 posto koji također ponajviše generiraju tržišta Rusije i Ukrajine.

Vrijedi naglasiti i kako je riječka farmaceutska tvrtka u prvih šest mjeseci 2018. posredstvom partnera kroz B2B modele ugovorne proizvodnje i licenciranja započela s prodajom na 17 novih tržišta, u istom periodu lansirano je 28 novih proizvoda, a 12 projekata realizirano je u vlastitom razvoju,

Značajnije promjene u aktivi vidljive su u području kratkotrajne imovine u smislu smanjenja potraživanja od kupaca koje je rezultat brže naplate potraživanja. Na strani pasive vidljivo je smanjenje dugoročnih i kratkoročnih obveza prema bankama i leasingu. Naime, višak likvidnih sredstava usmjeren je na prijevremeni povrat dugoročnog kredita kod EBRD-a u iznosu 33,2 milijuna kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.