JGL: Neto dobit u 2015. porasla 10%

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Apr.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JGL: Neto dobit u 2015. porasla 10%

RIJEKA - Ukupni prihodi farmaceutske kompanije JGL u 2015. porasli su u odnosu na prethodnu godinu za 3,27 posto, na 624,46 milijuna kuna. EBITDA iznosi 78,55 milijuna kuna, a neto dobit 19,75 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu riječka kompanija povećala je neto dobit za deset posto.

U skladu sa strateškim, izvoznim usmjerenjem tvrtke, udjel izvoza u poslovnim prihodima kontinuirano raste, pa su tako ti prihodi u 2015. dosegnuli 76,92 posto poslovnih prihoda, u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 408,71 milijun kuna.

Najveće izvozno tržište i dalje ostaje Zajednica neovisnih država, točnije Ruska federacija, s udjelom od 54 posto. Na ruskom tržištu prošle je godine zabilježen rast prihoda od prodaje za gotovo četiri posto, na 281,06 milijuna kuna.

U tom je razdoblju ruska rublja u odnosu na euro oslabila za dodatnih 13,29 posto, a u odnosu na kunu 13,59 posto. Zahvaljujući primjeni financijskih instrumenata zaštite od promjene tečaja, tzv. forward ugovora, JGL je ostvario znatno povoljniji neto učinak tečajnih razlika u usporedbi s 2014., navodi se u priopćenju kompanije.

"JGL je vrlo rano počeo poslovati na globalnom tržištu, na kojemu smo izloženi globalnim trendovima koji su ponekad nepredvidivi. Iza nas su dvije nimalo lake godine uzrokovane sveopćom gospodarskom i geopolitičkom krizom na našim izvoznim tržištima Rusije i Ukrajine, ključnim driverima našeg rasta. Pogodio nas je drastičan pad vrijednosti rublje, što je povezano s cijenom nafte i drugim globalnim političkim kretanjima na koje nismo mogli utjecati. Mogli smo jedino utjecati samo na sebe", rekao je povodom objave poslovnih rezultata za 2015.predsjednik Upravnog odbora Ivo Usmiani.

Optimizacijom i povećanjem efikasnosti poslovanja uspjeli smo, tumači Usmiani, povećati ukupni prihod JGL-a i unaprijediti profitabilnost. "U isto smo vrijeme realizirali i najveće ulaganje u povijesti naše tvrtke, izgradnju novog proizvodnog pogona Pharma Valley. Time smo pokazali da vjerujemo u razvoj utemeljen na vlastitoj inovativnosti i usmjerenosti na vanjska tržišta", dodao je Usmiani.

Učvršćenjem pozicije tržišnog lidera u segmentu nasal saline Aqua Maris i Meralys proizvoda, JGL se popeo na 38. mjesto na rang listi farmaceutskih kompanija na ruskom tržištu, gdje posluje u konkurenciji s više od dvije tisuće kompanija.

Jasmin Huljaj, glavni izvršni direktor JGL-a, istaknuo je da je kompanija prošle godine napravila osjetan iskorak u racionalizaciji poslovanja, očuvanju profitabilnosti i osiguravanju svoje budućnosti kroz strateško ulaganje u novi pogon, koji će omogućiti razvoj novih proizvoda i novih farmaceutskih oblika.

Proizvodno-skladišni kompleks Pharma Valley otvoren je u srpnju prošle godine. Zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatske banke za obnovu i razvitak kroz kredit od 239,30 milijuna kuna, na ukupno gotovo sto tisuća kvadratnih metara površine, podignuti su novi proizvodni pogoni, skladišta i laboratorij, a vrijednost dugotrajne imovine JGL-a povećana je za 30 posto.

"Predstoji nam jačanje pozicije na ključnim tržištima i daljnja internacionalizacija poslovanja na tržištima poput Vijetnama, Tajlanda i Saudijske Arabije, na kojima smo u izvještajnom razdoblju započeli s prodajnim operacijama uz partnere. Prvi izvoz u 2015. napravili smo i u Indoneziji. Svakako, u fokusu je jačanje business-to-business segmenta našeg biznisa", naglasio je Huljaj.

U business-to-business segmentu u slijedećih pet godina ugovoreni su poslovi u vrijednosti od oko trideset milijuna eura.

Na domaćem tržištu, drugom najvećem s udjelom od 21 posto u prodaji, tijekom prošle godine prihodi od prodaje dosegnuli su 111,44 milijuna kuna. U usporedbi s prethodnom godinom prihosi su manji za pet posto.

U JGL-u napominju da je postignut značajan napredak u komunikaciji s državnim institucijama te da su u tijeku izmjene nekih od ključnih provedbenih propisa koji izravno utječu na poslovanje i povećanje transparentnosti.

Međutim, kompanija se i dalje suočava s kontinuiranim pritiskom HZZO-a na industriju, na smanjenje cijena lijekova na listama lijekova: u određenim proizvodima cijene su na razini 20 posto od prosječnih cijena u Europskoj uniji. Zbog toga su prihoda od receptnog programa bili manji, dok prihodi od prodaje bezreceptnog i programa Aqua Maris i dalje rastu.

U ostalim zemljama na Jugoistočne Europe prodaja je porasla 19 posto, posebno u programu Aqua Maris (gotovo 40 posto). U Regiji globalnih tržišta, u programu licencne proizvodnje, zabilježen je osjetan pad prodaje na 29,.20 milijuna kuna.

U prošloj godini JGL je uspješno je lansirano 12 novih brendova, te još četiri u modelu distribucije. Među brojnim certifikatima posebno treba istaknuti odobrenje koje je tvrtki izdala institucija Health Canada, a kojim je JGL GMP sukladan proizvođač za sterilne otopine, čime su otvorena vrata prodaje na kanadskom tržištu.

Početkom prošle godine tvrtka kćer Adrialab d.o.o. počela je samostalno proizvoditi i prodavati proizvode brendova Holyplant, Dječja mast, Galenia, te su nastavljene aktivnosti vezane za prilagodbu i optimizaciju proizvodnih procesa i normativa te unapređenje sustava kvalitete. U investiciju je uloženo dva milijuna eura.

Na srpskom je tržištu proizvodnju je pokrenula tvrtka JGL d.o.o Beograd, a nastavljene su i pripreme za ishodovanje nacionalnog GMP certifikata. Proizvodnja je većim dijelom orijentirana na tržište Srbije, ali i na tržišta Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, kao i zemlje CEFTA-e. JGL-ova tvrtka u Srbiji trenutno ima ukupno 50 registriranih lijekova, a u planu je daljnje širenje portfelja.

Tijekom protekle godine ukupni rashodi poslovanja iznosili su 603,82 milijuna kuna, što je rast od 3,62 posto u odnosu na prethodno razdoblje. U 2015. razina zaliha smanjena je za 25 posto, s 181,87 milijuna kuna na 136,31 milijun kuna, što je utjecalo na strukturu i visinu rashoda, dok su gotovo sve ostale stavke poslovnih rashoda osjetno racionalizirane.

Značajne uštede od gotovo 18 psoto ostvarene su u području materijalnih troškova, vanjski troškovi usluga manji su gotovo 24 posto, a troškovi osoblja gotovo 11 posto, dok su ukupni prihodi po zaposlenom porasli za 5,28 posto u odnosu na 2014. i iznose 868.517,84 kuna.

Tijekom 2015. društvo je zamijenilo kratkoročne izvore financiranja s kvalitetnijim dugoročnim izvorima financiranja. Početkom prošle godine JGL je sklopio Ugovor o kreditu s Europskom bankom u iznosu od 20 milijuna eura koji se treba realizirati u dvije tranše. U ovom trenutku realiziran je dugoročni kredit u iznosu od 12 milijuna eura.

Sredstvima iz prve tranše vraćeni su dugoročni krediti u poslovnim bankama i povećana je likvidnost poduzeća. Novim izdanjem obveznica od 200 milijuna kuna refinancirano je staro izdanje u iznosu od 113,04 milijuna kuna s dospijećem u lipnju ove godine te su zatvoreni kratkoročni krediti u poslovnim bankama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.