JEDNA MARKA SARDINA POVUČENA SA TRŽIŠTA: Evo gde su se sve prodavale i za koga su POSEBNO OPASNE PO ZDRAVLJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 11:25

JEDNA MARKA SARDINA POVUČENA SA TRŽIŠTA: Evo gde su se sve prodavale i za koga su POSEBNO OPASNE PO ZDRAVLJE

Jedna marka sardina povučena je sa tržišta.

Slane sardine marke Stella povlače se sa hrvatskog tržišta zbog moguće prisutnosti histamina iznad zakonski dozvoljenih granica, upozorili su iz evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.

Proizvod se prodaje u vakumiranim pakovanjima od 200 grama. Proizvođač je italijanska kompanija Stela iz Milana. Usoljenu sardinu ne bi trebalo konzumirati i trebalo bi vratiti je na prodajno mesto, savetuje se kupcima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Iz evropskog sistema tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene vrednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na tržištu, i to na prodajnim mjestima u Italiji. Sardine su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a zemlja prijave je Italija.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na njega. Povišeni nivoi histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svežinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uslove.

Simptomi trovanja histaminom su smetnje u probavi, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha i kožni osip i svrab, prenose mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.