Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz vode pet miliona dolara

Izvoz vode pet miliona dolara

BEOGRAD - Jugoslovenski izvoz mineralne vode se utrostručio u prethodnih pet godina, pa je prošle godine iznosio 32,2 miliona litara (deseti deo ukupne proizvodnje) ili oko 5 miliona dolara, a ove godine je blago porastao. Proizvodnja mineralne vode se u Jugoslaviji povećava za više od petine svake godine, ali je još uvek svega jedan odsto u odnosu na ukupnu prozvodnju Evropske unije.

Smatra se da su Srbija i Jugoslavija relativno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bogate mineralnom vodom. Od 1.080 izvora mineralne vode na 240 lokacija u Srbiji, za 160 izvora je urađena kompletna analiza, a eksploatacijom se bave velika preduzeća (ima ih 15 registrovanih).

Za masovnije korišćenje mineralne vode u domaćinstvima Srbije neophodno je uvesti proizvodnu tehnologiju koja bi omogućila znatno nižu cenu, smatraju stručnjaci. U sadašnjim uslovima, kada jedna boca od 1,5 do dva litra košta više od 20 dinara, samo manji broj domaćinstava može da poveća potrošnju flaširane izvorske i mineralne vode na račun 'česmovače'.

Uz razvoj industrije, novih tehnologija i viši standard stanovništva u svetu naglo je povećana potrošnja vode, pa se u prvoj polovini ovoga veka u mnogim regionima sveta predviđa ozbiljna kriza u snabdevanju vodom.

U poslednjih 10 godina, proizvodnja mineralne vode u Evropi je porasla 65 odsto - sa 18,63 milijardi litara 1989. godine na 28,55 milijardi litara 1999. godine. Najviše po glavi stanovnika troše Italija, Belgija, Francuska, Nemačka i Švajcarska. Od ukupno raspoloživog vodnog potencijala na Zemljinoj kugli, 97,5 odsto čini slana voda, a samo 2,5 odsto sveža voda, od koje je 2,24 odsto sadržano u polarnom ledu Antarktika i Grenlanda, a samo 0,26 odsto sveže vode dostupno je za korišćenje. E.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.