Izvoz voća u Rusiju – ima li monopola među izvoznicima

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz voća u Rusiju – ima li monopola među izvoznicima

Voćari iz Šumadije i kraljevačkog kraja dobro su zarađivali od prodaje voća koje je išlo na rusko tržište. U poslednje tri godine otkupa je sve manje, a ove ga u kraljevačkom kraju gotovo i nema. Proizvođači sumnjaju da je napravljen monopol među izvoznicima. U Ministarstvu poljopriverede tvrde – monopola nema, a izvoz u Rusiju ide neometano.
U Topoli puni voćnjaci, a prazna otkupna mesta. Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stanković ubrao je oko 250 tona jabuke koje u hladnjači čekaju bolju cenu. Problemi sa otkupom, kaže, počeli su sa breskvom koju je otkupljivala i izvozila samo jedna hladnjača. I to ona koja je zadovoljila kriterijum propisan Vladinom uredbom – da ima kapacitet od 500 tona.

"Istog tog dana kada su ovima oduzete dozvole, sutradan je cena 10 dinara bila niža na otkupu breskve. Najbolje je bilo kad smo imali pet stotina izvoznika i onda se dogovaramo, neko da dinar više, neko da dva dinara više. Na sto tona po dva dinara, to je 200.000 dinara. To je ogromna razlika", kaže Dejan Stanković, voćar iz Vinče kod Topole.
Berba jabuka završava se i u okolini Kraljeva. Ove godine iz tog kraja gotovo nijedna voćka nije stigla do ruskog tržišta, iako su ih, seća se Predrag Perišić, do pre nekoliko godina prodavali sa grane.
"Treba nam 300 papira da dokažemo da imamo našu robu. Ima dosta proizvođača, velika je ponuda, oni ljudi ne mogu da plasiraju toliko robe. Znači normalno – kad imaš deset kupaca i kad imaš sto kupaca, nije ista stvar", ističe Predrag Perišić, voćar iz Bukovice kod Kraljeva.
Monopola nema, voće ide u Rusiju, a izvoz jabuke rašće narednih meseci, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede. 
"Ako govorimo o 130 izvoznika, onda ne govorimo ni o kakvom monopolu. Uredba je doneta da bi zaštitili proizvođače i obezbedili nesmetani izvoz ka Ruskoj Federaciji. Zahtevi drugih tržišta su potpuno drugačiji. Mi sad intezivno radimo na otvaranju i drugih tržišta. Očekujemo da svakog dana dobijemo konačno izvoz za Indiju. Sa Kinezima takođe pregovaramo", kaže Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede. 
A ta tržišta imaju specifične ukuse i posebna pravila na koja proizvođači moraju da se pripreme. I upravo tu očekuju veću pomoć države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.