Izvoz u region CEFTA 2,87 mlrd. USD

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz u region CEFTA 2,87 mlrd. USD

Beograd -- Drugi uzastopni dan indeksi akcija Beogradske berze su u padu i Belex15 je, nakon što je oslabio procenat i po, završio na 676,71 poen.

Najveći promet ostvaren je sa akcijama AIK banke [AIKB], od 34,16 miliona dinara, po dva i po odsto nižoj ceni nego u prethodnoj trgovini

Opšti indeks Belexline skliznuo je skromnije, za procenat, ali se našao na novom minimumu za godinu dana od 1.394,9 indeksnih poena.

Promet iz 284 transakcije vredeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 80,82 miliona dinara (954.785 evra) i bio je gotovo tri puta manji nego dan ranije. Učešće stranih investitora bilo je 46,55 odsto u ukupnoj i par

procenata veće u trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija nešto više od 27 a u prodaji bezmalo 70 odsto.

Maksimalnih 12 procenata u kontinuiranoj trgovini na vrednosti je izgubio Vital [VITL], čija akcija sada košta 1.848 dinara, što je nova najniža cena za godinu dana.

Nepunih 12 odsto pala je cena Telefonije [TLFN], koja je sada na novom dosadašnjem minimumu od 1.805 dinara. U istoj meri pojeftinilo je i građevinsko preduzeće Napred [NPRD].

Cena Vode Vrnjci [VDAV] pala je gotovo 11 procenata, na novi minimum za godinu dana od 12.000 dinara a akcija užičkih Puteva [PUUE] na vrednosti je izgubila nešto više od šest procenata i košta 1.500 dinara, što je nova najniža cena za 12 meseci.

Dobitnike je predvodio Simpo [SMPO] sa plusom od gotovo 15 procenata i skromnim prometom, Vino župi [VINZ] cena je porasla 7,75 a Dunav osiguranju [DNOS] 4,46 odsto. Manje od procenat poskupele su hartije Jubmes banke [JMBN] i Soja proteina [SJPT], članice A Listinga, kojima se danas trgovalo za manje od milion dinara.

Akcijama Komercijalna banke [KMBN] trgovalo se za 9,73 miliona dinara a cena im je pala malo više od dva procenta, dok je promet sa Energoprojektom, članicom A Listinga, vredeo 3,7 miliona uz procenat nižu cenu.

Veći prometi su bili i u trgovini akcijama Agrobanke [AGBN], 3,28 miliona dinara i Zorka farme [ZOPH], 1,58 miliona.

Hartijama Tigra [TIGR], koji bi, ako ne popravi likvidnost, mogao da sidje sa A Listinga, trgovalo se za 1,12 miliona dinara a cena im je smanjena bezmalo šest procenata, na 599 dinara, nakon što je tokom trgovine skliznula na novi dosadašnji minimum od 590 dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet je bio sa Jedinstvom [JDKM], od 7,87 miliona dinara. Akcija poljoprivrednog preduzeća iz Kumana menjala je vlasnika po novom minimumu do sada od 465 dinara što je gotovo 12 odsto manje nego u prethodnoj trgovini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovinski sporazum najvažniji

Izvor: Capital.ba, 13.Nov.2008

BEOGRAD,  Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović izjavio je da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren suficit 1,46 milijardi dolara na osnovu trgovine sa zemljama potisnicima CEFTA sporazuma. On je istakao da je Srbija u zemlje članice CEFTE izvezla roba i usluga u vrijednosti...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.