Izvoz u Rusiju i do 750 mil. dolara

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz u Rusiju i do 750 mil. dolara

Beograd -- Dodatna liberalizacija trgovine između Srbije i Rusije donela je mogućnost bescarinskog izvoza na rusko tržište za više proizvoda.

Očekuje se da bi srpski izvoz u 2011. mogao da dostigne 750 miliona dolara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Srbija ima veliki broj proizvođača kvalitetnog nameštaja koji može da nađe kupce na ruskom tržištu, istakli su u PKS, uz ocenu da je neophodna bolja organizacija domaćih proizvođača kako bi se što bolje plasirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to ogromno tržište.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćhirić i trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Srbiji Jevgenij Kudinov potpisali su 22. jula protokol kojim je liberalizovano oko 99 odsto trgovine sa Ruskom Federacijom.

Prema tom dokumentu, ostvariće se dalja liberalizacija međusobne trgovine za sve tepihe i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektora, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije za prvih pet meseci 2011. godine iznosila je 1,3 milijade dolara što je za oko 43 odsto više u odnosu na isti period lane.

Izvoz iz Srbije povećan je za oko 71 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 285,2 miliona dolara dok je uvoz iz Rusije veći za oko 37 procenata sa nominalnom vrednošću od oko milijardu dolara. Negativan saldo na srpskoj strani iznosi 784,4 miliona dolara.

Rusija je šesti izvozni partner Srbiji sa učešćem od šest odsto, a prvi uvozni sa učešćem od gotovo 13 procenata, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 27 odsto.

Prošle godine ukupna robna razmena dve zemlje iznosila je skoro 2,7 milijardi dolara, pri čemu je izvoz Srbije iznosio 534,7 miliona doalra, a uvoz iz Rusije nešto manje od 2,2 milijarde dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.