Izvoz u Hrvatsku vraćen u normalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2017, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz u Hrvatsku vraćen u normalu

Hrvatska je 11. avgusta počela da primenjuje stari pravilnik o taksama odnosno vratila cenu inspekcijskog nadzora voća i povrća sa 270 na 12 evra pri uvozu iz trećih zemalja i od tada nije bilo nikakvih pritužbi Privrednoj komori Srbije, rekao je danas direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević.

Kako kaže, sve je vraćeno u normalu kada je reč o izvozu robe iz Srbije u Hrvatsku.

"Mi od petka nemamo nikakvih pritužbi ili komentara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naših članica na režim sa Hrvatskom", rekao je Đurđević Tanjugu.

Ministri zemalja regiona će nakon sastanka u Sarajevu, koji je održan 7. avgusta, razgovrati o usklađivanju cenovnika zemalja u regionu na sastanku u Skoplju.

Đurđević kaže da se PKS sprema za taj sastanak i da podržava inicijativu.

"Smatramo da bi bilo dobro da se i u drugim resorima na taj način razmišljam, a jedan od zaključaka samita u Trstu, gde je osnovan Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma (KIF), jeste da vlade regiona odrede posebne ljude koji bi se bavili regionalnom saradnjom sa naglaškom na ekonomsku saradnju i sa naglaskom na harmonizaciju propisa, procedura i laboratorijskih sertifikata. Na to smo pozvali vlade još u julu".

Đurđević kaže i da se nada da će ova mala kriza sa Hrvatskom možda imati i pozitivan efekat ako bude došlo do koordinacije resornih ministarstava u regionu.

Hrvatska je pravilnikom 14. jula povećala takse na uvoz voća i povrća 22 puta, sa 90 na 2.000 kuna, da bi posle lavine negativnih reakcija u regionu taj namet vratila na stari nivo.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je pod pritiskom premijera Andreja Plenkovića odlučilo juče da vrati cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja.

U prvih nekoliko dana primene hrvatskog pravilnika kojim su povećane takse, prema podacima PKS, direktne štete po izvoznike iz Srbije bile su nekoliko desetina hiljada evra, a to je bila i mera kojom je zaustavljen plasman robe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Kriza sa Hrvatskom može imati i pozitivan efekat"

Izvor: B92, 15.Avg.2017

Beograd -- Hrvatska je 11. avgusta počela da primenjuje stari pravilnik o taksama odnosno vratila cenu inspekcijskog nadzora voća i povrća sa 270 na 12 evra...Od tada nije bilo nikakvih pritužbi Privrednoj komori Srbije, rekao je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.