Izvoz IKT sektora do 2027. će biti 10 milijardi evra

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 16:46

Izvoz IKT sektora do 2027. će biti 10 milijardi evra

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da je plan da izvoz u oblasti IKT do 2027. dostigne 10 milijardi evra.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je prošle godine izvoz bio 3,5 milijardi evra, što je deset puta više nego što je bio 2012. godine.

"Sve ono što smo do sada radili u razvoju digitalne infrastrukture, u pripremi za razvoj veštačke inteligencije, u planovima za izgradnju BIO4 kampusa, dalje širenje naučno-tehnoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku i izgradnja dva nova naučno-tehnološka parka u Kragujevcu i Kruševcu daje nam za pravo da će, ukoliko svake godine nastavimo s ovim tempom rasta od oko 30 odsto godišnje, na kraju 2027. godine izvoz IKT-a biti čak 10 milijardi", istakao je Jovanović.

Ministar je napomenuo da su postavljeni ambiciozni ciljevi kada je u pitanju dalja modernizacija i razvoj digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologije. Podsetio je i da je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je objavilo poziv svim diplomiranim mladim stručnjacima i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže timu u Ministarstvu.

"Objavili smo poziv za sve zainteresovane koji žele da postanu deo velikog tima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, pogotovo iz nekoliko najatraktivnijih oblasti, a to je razvoj veštačke inteligencije, informaciona bezbednost, razvoj bioinformatike, razvoj mreža sledeće generacije, optičkih mreža i 5G mreža. Taj poziv je otvoren do sredine aprila, obezbedili smo najbolje mentore u Ministarstvu koji će raditi sa mladim i ambicioznim studentima i mislimo da je to najbolji način da uključimo što veći broj njih u ostvarenje ovih velikih ciljeva", rekao je ministar za Tanjug.

Jovanović je, u okviru Kopaonik biznis Foruma, učestvovao na panelu "Digitalna industrija: Izazovi budućnosti", gde je rekao da država na vreme rekla da treba ići u korak sa digitalizacijom.

"Naš sledeći iskorak će se videti do kraja godine, a to je puštanje novog inovativnog centra Ložionica u Begradu. Želimo da otvorimo vrata svima koji žele da učestvuju u tome. Sličan koncept kopiramo u Kragujevcu gde pravimo inovacioni distrikt. Projekti i tehnologija vuku mlade. Veštačka inteligencija i biotehnologija je budućnost, što se tiče Vlade Srbije, ali ne bih da izostavim 5G mrežu. Želimo da najveći deo Srbije bude pokriven 5G mrežom do EXPA 2027. godine", najavio je Jovanović.

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić rekao je da u toj kompaniji prosek godina starosti 50 i da je zbog toga neophodno usavršavanje.

"Širimo se po čitavoj Zapadnoj Evropi. Na kraju ove godine će Telekom će biti na tržištu od pola milijarde ljudi. Napravili smo način kako da brzo izvezemo sopstveno softverska digitalna rešenja. Verujem da ćemo biti jedan od velikih operatera u svet", rekao je Lučić.

On je na panelu rekao da tehnološki razvoj donosi benefite.

"Verujem u lepšu budućnost baziranoj na veštačkoj inteligenciji. Verujem i da će neke velike bolesti koje sad haraju svetom, biti prošlost. Svaki tehnološki razvoj donosi mnogo benefita. Sledećih desetak godina će doneti mnogo benefita, ljudi će biti mnogo zdraviji, duže živeti. Određeni deo poslova, biće delimično biti namenjeni veštačkoj inteligenciji, dok će se pojaviti mnogi drugi poslovi zasnovani na kreativnosti", zaključio je Lučić.

Na panelu o digitalnoj industriji učestvovao je i predsednik Saveta stranih ivenstitora (FIC) Majk Mišel, koji je istakao da su potrebne investicije u telekomunikacione kompanije. Naveo je i da će 70 odsto novostvorene vrednosti u novoj ekonomiji biti zasnovano na digitalnim platformama, tako da je pristup digitalnim platformama ključan.

"Premijerka Brnabić je izjavila da će do kraja 2025. svako selo u Srbiji će biti povezano na internet, to je odvažna izjava. Mi smo tu da podržimo tu ideju", rekao je Mišel.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanovića rekao je danas da portal elektronske uprave trenutno ima više od dva miliona korisnika. On je za Tanjug, na Kopaonik biznis forumu, napomenuo da svaki dan imamo nekoliko hiljada novih građana koji postaju e-građani.

"Mislim da je mnogo značajnije što sada sa jednim jedinstvenim nalogom i mobilnom aplikacijom mogu da koriste portale uprave, ali i na desetine drugih državnih portala. Pre svega portal e-porezi, portal lokalnih poreznih administracija, e-fakture, obavezno socijalno osiguranje, usluge APR-a. Dakle, sa jednom jedinstvenom aplikacijom i jedinstvenim nalogom građani koriste na stotine ili hiljade različitih usluga elektronske uprave preko svog mobilnog telefona ili računara", objasnio je ministar.

Jovanović je istakao da je informaciona bezbednost jedna od najbitnijih stvari o kojoj se intenzivno razmišlja. Dodaje da je veoma značajan predlog Zakona o informacionoj bezbednosti. Taj Zakon je, kaže Jovanović, prošao široku javnu raspravu. Nada se da će ga sledeća Vlada u prvih 100 dana usvojiti.

"Zakon definiše postojanje Kancelarije za informacionu bezbednost, nove kancelarije, koja treba da bude centralno telo Vlade koje će misliti o informacionoj bezbednosti državnih organa, ali i privrede, kritične IT infrastrukture u privredi i koje će brinuti i o katastru, i o EPS-u i drugim velikim državnim sistemima", rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.