Izravna strana ulaganja u prvom polugodištu potonula 45%

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Okt.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izravna strana ulaganja u prvom polugodištu potonula 45%

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici 2015. godine iznosio je 498 milijuna eura.

Isključimo li učinak kružnih ulaganja (koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Republiku Hrvatsku i inozemstvo) iz lipnja 2014. godine, izravna inozemna ulaganja su u prvom ovogodišnjem polugodištu za oko 400 milijuna eura niža u odnosu na isto razdoblje lani (pad od gotovo 45% na godišnjoj razini).
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Preliminarni podaci HNB-a pokazuju da je u promatranom razdoblju od prvih šest mjeseci ove godine najveći dio inozemnih stranih ulaganja došao iz vlasničkog ulaganja u nekretnine te poslovanja nekretninama (sa zajedničkim udjelom od 24,1% u ukupnim ulaganjima), zatim od ulaganja u sektor trgovine na veliko i malo (sa zajedničkim udjelom od 23,1% u ukupnim ulaganjima); od ulaganja u proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda (17,8%) te u sektor financijskog posredovanja (10%).

Promatrajući statistiku stranih ulaganja prema zemljama, u prvoj polovici godine najviše izravnih ulaganja je došlo iz Luksemburga (preko 60%), zatim iz Njemačke te Nizozemske.

U razdoblju od 1993. godine (otkako se prati statistika izravnih stranih ulaganja) do kraja lipnja 2015. godine, Hrvatska je zabilježila 29,9 mlrd eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja. Isključujući prethodno spomenuti učinak tzv. kružnih ulaganja, taj iznos je niži i iznosi 27,5 mlrd eura.

Za snažnije poticanje stranih ulaganja (posebice u sektor razmjenjivih dobara) potrebno je odlučnije poraditi na unaprjeđenju poslovne klime. Uostalom, na to upozoravaju i rezultati posljednjeg Izvješća o globalnoj konkurentnosti čije je istraživanje pokazalo da su prema percepciji gospodarstvenika, najproblematičniji faktori poslovanja u Hrvatskoj slijedeći: neučinkovitost javne uprave, nestabilnost politika, porezne stope, pristup financiranju, restriktivno radno zakonodavstvo, kompleksnost poreznog zakonodavstva, neadekvatno obrazovana radna snaga te korupcija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.