Izrael stopirao projekat izgradnje vetroturbine na Golanskoj visoravni

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 12:20

Izrael stopirao projekat izgradnje vetroturbine na Golanskoj visoravni

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je kratkotrajno zamrzavanje projekta izgradnje turbina na vetar na Golanskoj visoravni koju kontroliše Izrael.

To je izazvalo sukob između policije i stanovnika iz verske zajednice Druza.

Netanijahu je u subotu uveče rekao da je pristao na pauzu u projektu tokom ovonedeljnog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, što bi trebalo da ostavi vremena za razgovore o smirivanju krize, prenosi AP.

Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekat biti nastavljen sledeće nedelje, a u saopštenju Netanijahuovog kabineta se navodi da je premijer doneo odluku na osnovu konsulatacija sa bezbednosnim zvaničnicima.

Druzi se protive planu kojim bi instalirao više od dve desetine turbina visokih 200 metara širom njihove zemlje.

Vlasnici zemljišta su rekli da će turbine naštetiti njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji i da se energetska kompanija koja stoji iza projekta nije konsultovala sa njima u dobroj nameri, tvrdnju koju kompanija demantuje.

Prošle nedelje, hiljade stanovnika demonstriralo je protiv projekta, upadajući u policijsku stanicu, bacajući kamenje i vandalizirajući policijske automobile, blokirajući puteve, pa čak i pucajući u vazduh, navodi policija.

Izrael je zauzeo Golan od Sirije, stratešku visoravan sa pogledom na severni Izrael, u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.