Izolovali Rusiju, ali će sa Kinom teško

Izvor: B92, 30.Avg.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izolovali Rusiju, ali će sa Kinom teško

Pre četiri godine Blumberg je napravio istraživanje u kom su gotovo svi ispitanici predvideli da će se Kina suočiti s finansijskom krizom u narednih pet godina.

Tada su analitičari i ulagači predvideli da će kriza imati posledice za celi svet.

To se i događa, poslednja dva meseca na svetskim tržištima vlada neizvesnost i neprestana korekcija, ali niko još sa sigurnošću ne može da tvrdi kolike će posledice za svetsku privredu imati promenjen smer vođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineske ekonomije.

Poslednji meseci dali su do znanja da će opreza i dalje biti, jer svaki potez kineske vlade utiče na svet.

Kineska vlada planira ove godine privredni rast od oko sedam odsto, što je puno manje u odnosu na godine pre.

“Svetska ekonomija mora da pleše zajedno sa kineskom. Amerika i Evropa su uspešno izolovale Rusiju, ali Kinu će teško izolovati jer im je Kina važno izvozno tržište za kapitalne proizvode (automobili, tehnologija), ali i za sirovine”, objašnjava Ante Žigman iz Komisje za fiskalnu politiku u Hrvatskoj.

“Svaka promena kineske politike sigurno će se razmatrati pod posebnom lupom jer je njen apetit za sirovinama i energijom trenutno najveći u industrijskom svetu”, kometariše Žigman.

Kina kupuje osminu svetskih potreba za naftom, polovinu iskopanih sirovina metala, trećinu svetske proizvodnje pamuka, četvrtinu proizvodnje zlata. Koliko je Kina duboko integrisana u svetsko tržište energenata i sirovina najbolje pokazuje pad cene nafte i zatim nagli rast od 10 odsto u jednom danu na najmanji signal da se kineska ekonomija vraća na putanju ekonomskog rasta.

Kupovna moć i potrebe Kine za sirovinama toliko su velike da je njen uticaj na globalno kretanje cena neizbežan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.