Iznenadna smjena Uprava Petrola

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Okt.2019, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenadna smjena Uprava Petrola

LJUBLJANA - Tomaž Berločnik i oba preostala člana uprave ljubljanskog Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivane ostavke nakon sjednice nadzornog odbora te tvrtke koja je završena sinoć, javljaju slovenski mediji.

Energetska tvrtka u kojoj država ima gotovo 30-postotni izravni vlasnički udio lani je ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti, pa su ostavke >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << neočekivane.

Iz Petrola je priopćeno da je tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja s normalnim radom. Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsjednica nadzornog odbora Nada Drobne Popović.

Ona je nakon preuzimanja dužnosti izjavila da Petrol posluje dobro, te da će i dalje djelovati prema usvojenom poslovnom planu.

Po njenim riječima, razlog za sporazumnu ostavku dosadašnje uprave su razlike u gledanjima između nje i nadzornog odbora oko provođenja strategije razvoja i poslovnog plana.

Mediji navode da je do neslaganja između poslovodstva i članova nadzornog odbora došlo oko investicijske politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Berločnik je inzistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što nadzornom odboru u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija.

Poslovna asocijacija "Manager" koja okuplja slovenske direktora i čiji je Brločnik član navela je u priopćenju za javnost dok je sjednica nadzornog odbora trajala, da bi rušenje "uspješne uprave" koja je ostvarila odlične poslovne rezultate bila signal da "vladajućoj politici nije u interesu dobrobit najveće slovenske tvrtke nego vlastiti parcijalni interesi", te da se to može shvatiti kao političke igre kojima se gospodarstvu nanosi šteta.

Berločnik je na čelu Petrola bio 9 godina i smatran je jednom od najboljih domaćih menadžerica, za što je primio više priznanja.

Kako navodi mariborski list "Večer", do "sporazumnog" prekida mandata njegove uprave došlo je zbog neslaganja nadzornog odbora s Berločnikovom "predimenzioniranom investicijskom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupnjom Croduxa", osobito jer je te projekte vodio mimo nadzornog odbora, te Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji objedinjuje tvrtke u vlasništvu države.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.