Iznenada raskinuli saradnju: Dve kompanije ozbiljno zaratile saopštenjima

Izvor: B92, 04.Maj.2020, 10:54

Iznenada raskinuli saradnju: Dve kompanije ozbiljno zaratile saopštenjima

Pritisnut krizom i problemima sa avionom 737 MAX, američki Boing je raskinuo saradnju sa brazilskim Embraerom.

Boing je iznenada prekinuo sporazum sa brazilskim proizvođačem aviona Embraer, čija je vrednost bila 4,2 milijarde dolara.

Sporazum od koga je Boing odustao predviđao je da Embraer ovoj kompaniji obezbedi tehnološku liniju za proizvodnju manjeg mlaznog putničkog aviona, kakav nedostaje u portfoliju američkog proizvođaču aviona, prenosi portal Aviatica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Boing je zapravo nameravao da sa Embraerom otpočne zajednički poslovni poduhvat (joint venture) i proizvodnju novog modela aviona sa kapacitetom za 100 do 130 putnika, kako bi zajednički konkurisali Erbasovom projektu A220, koji je ova kompanija preuzela od kanadskog Bombardijera.

Dve kompanije su sada, nakon Boingovog povlačenja, ozbiljno zaratile saopštenjima optužujući se međusobno za neispunjavanje uslova sporazuma.

U Embraeru nisu krili razočaranje i šok i poručili su javnosti da će pokrenuti međunarodnu arbitražu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.