Izmene zakona o radu na štetu radnika

Izvor: Beta, 04.Jun.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona o radu na štetu radnika

BEOGRAD, 4. juna 2014. (Beta) - Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u sredu je ocenila da Vlada Srbije pod pritiskom stranih investitora priprema nova rešenja u Zakonu o radu koja će biti na štetu radnika.

Taj sindikat je nezadovoljan što nije u radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o radu, a navodi da reprezentativnost sindikata nije dokazivana osam godina.

"Sva odgovornost za donošenje izmena Zakona o radu pada na članove Socijalno-ekonomskog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << iz redova sindikata koji će radnicima Srbije morati da objasne zašto su im manje zarade, zašto im se ne plaća smenski rad i zašto im je manja otpremnina pri odlasku u penziju", navodi se u saopštenju ASNS.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" u sredu su ocenili da će izmenama Zakona o radu biti oštećeni radnici i država, dok će dobit imati poslodavci i rukovodstvo reprezentativnih sindikata.

"Izostankom jasne i transparentne procedure stvoren je prostor da opravdano sumnjamo u dobre namere donošenja izmena zakona, jer sve odredbe koje se doziraju javnosti na 'kašičicu' jasno ukazuju da će radnici izgubiti mnoga prava i da će ostati taoci krnjih institucija sistema koje bi trebalo da ih zaštite", saopštila je "Sloga".

Dodaje se da nije predvidjeno utvrdjivanje reprezentativnosti sindikata na osnovu stvarnog članstva, "čime je oslabljena pozicija sindikalnih poverenika u preduzećima i firmama gde zastupaju članstvo, dok je sindikalnoj birokratiji u velikim centralama ostavljena mogućnost nastavka parazitiranja".

U Radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o radu su predstavnici Vlade, Unije poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Privredne komore Srbije.

Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je gotov nacrt izmena Zakona o radu, i da uskoro o njemu treba da se izjasni Socijalno-ekonomski savet.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ulagači pritisli, radnici trpe"

Izvor: B92, 04.Jun.2014

Beograd -- ASNS ocenjuje da Vlada Srbije pod pritiskom stranih investitora priprema nova rešenja u Zakonu o radu koja će biti na štetu radnika...Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je nezadovoljna što nije u radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o radu, a navodi da reprezentativnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.