Izložba o počecima informacionih tehnologija u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2016, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o počecima informacionih tehnologija u Novom Sadu

U Atrijumu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak 18. marta biće otvorena izložba "Počeci informacionih tehnologija u Novom Sad u kontekstu opšte istorije razvoja kompjutera".

Autor izložbe je Atila Hornok, kustos istoričar, a postavka obuhvata nekoliko segmenata.

Izabrani predmeti u prvom delu prate razvoj informacionih tehnologija u svetu, od početka računanja, preko prvih kalkulatora do izuzetnih izuma 20. veka. Posebna pažnja je poklonjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „pionirima" kompjuterskog doba, ljudima koji su svojim pronalascima, teoretskim i praktičnim, promenili tok istorije, navodi se u pozivu.

Drugi deo izložbe je posvećen istorijatu razvoja informacionih tehnologija u Novom Sadu. Za ovaj segment postavke upotrebljena je, do sad nedostupna ili slabo dostupna, dokumentacija, kao i autentični predmeti korišćeni u prvom Elektronskom računarskom centru. Popularno nazvan ERC je tokom 70-ih godina 20. veka imao za cilj da revolucionarno unapredi upravljanje gradom i njegovim resursima, kao i da olakša svakodnevni život novosađana.

Na izložbi su takođe predstavljeni radovi novosadskog slikara Milana Kešelja, iz cilusa Dobar dan, komunikacijo, nastali u periodu od 1993. do 2002. godine, inspirisani razvojem komunikacionih tehnologija.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i tri kratka dokumntrana filma o počecima informacionih tehnologija u Vojvodini, koji se čuvaju u Arhivi RTV Vojvodine.

Posebnu atraktivnost izložbe čine njeni interaktivni sadržaji, kao i mogućnost da korišćenjem namenski kreirane veb prezentacije svaki posetilac interpretira izložene predmete na svoj način i da je tako obogati vlastitim znanjima i iskustvima.

Izložba je svojevrstan omaž svim pojedincima koji su sačuvali predmete i dokumenta iz ove oblasti, prepoznali ih kao kulturno-istorijsko nasleđe i omogućili Muzeju grada Novog Sada da ih stručno obradi i prezentuje.

Veb prezentacija izložbe može se pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.