Izgubili samo paničari

Izvor: Blic, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubili samo paničari

Trend rasta na Beogradskoj berzi nastavljen je i juče, a jedan broj akcija sasvim je povratio vrednost izgubljenu protekle nedelje. Na gubitku su ostali pre svega sitni investitori koji su panično reagovali i prodavali svoje akcije u momentima kada je njihova vrednost najviše padala.

Prema tvrdnji brokera, u danima kada se Berza tresla zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta, najveći broj prodajnih naloga stizao je od fizičkih lica sa portfeljom od nekoliko hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra, dok su krupni investitori i pravna lica bili znatno uzdržaniji. Sitni investitori panično su prodavali svoje akcije čak i ispod cene po kojoj su ih kupili, potpisujući najčešće tzv. tržišne naloge što znači - prodaj pošto-poto.

Nenad Gujaničić iz „AC brokera" kaže da su sitni investitori svakako najveći gubitnici, a zanimljivo je da među njima preovlađuju naši građani koji nemaju previše iskustva i većinom su se po prvi put susreli sa ovako naglim berzanskim korekcijama. Za razliku od naših ljudi, sitni ulagači iz inostranstva nastupali su znatno hladnije glave.

Svi koji su podlegli panici ostvarili su značajan gubitak. Sa malo novca i premalo iskustva očito nije lako odoleti negativnim trendovima. Pogotovo ako nizvodno krenu i najlikvidnije akcije, kao što su akcije banaka i to čak i onih u kojima kapital ima Evropska banka za obnovu i razvoj („Komercijalna" i „Čačanska banka"). No, bankarske akcije su se brzo oporavile, a onima koji su požurili i prodali ih po znatno nižoj ceni preostaje da uče na sopstvenim greškama.

A uz malo strpljenja, gubitak je mogao da se izbegne. Nenad Gujaničić kaže da se, već nakon prvih špekulacija o novoj vladi, broj naloga za kupovinu udvostručio, a u nekim slučajevima čak i utrostručio. Iskusni investitori jednostavno su nastavili tamo gde su stali pre nego što se skupštinska farsa reflektovala na vrednost akcija.

Investicioni fondovi stabilni

Hrvatski investicioni fond „ZB aktiv" više od polovine svoje imovine ulaže u akcije na Beogradskoj berzi. Osnovan juna 2006, ovaj je fond do početka maja ove godine ostvario apsolutni prinos od 92,14 odsto. Pad vrednosti akcija na Beogradskoj berzi korigovao je prinos naniže za zanemarljivih 1,73 odsto. Tokom previranja na Berzi, stabilnu vrednost investicione jedinice (od 1.319 do 1.324 dinara) očuvao je i prvi domaći investicioni fond „Delta plus".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.