Izgradnja TURSKOG TOKA broji poslednje kilometre: Poznato i kad će GAS POTEĆI prema Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja TURSKOG TOKA broji poslednje kilometre: Poznato i kad će GAS POTEĆI prema Srbiji

Dnevno se postavi 1.500 metara gasovoda

Izgradnja magistralnog gasovoda kroz našu zemlju stigla je na nekoliko kilometara od granice s Mađarskom, a rok za završetak radova je planiran za kraj ove godine.

U toku su radovi na postavljanju cevi u opštini Kanjiža kod sela Velebit i Vojvoda Zimonjić.

Radnici srpsko-ruskog preduzeća "Gastrans" rade užurbano kako bi spojili poslednjih 10 kilometara cevi. Oni dodaju da se dnevno postavi i do 1.500 metara gasovoda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Izgradnja magistralnog gasovoda dugog 403 kilometra treba da u budućnosti garantuje i energetsku sigurnost Srbiji.

Stručnjaci ističu da će sa završetkom gradnje gasovoda i puštanjem gasa neminovno doći i do sniženja cene plavog energenta za srpska domaćinstva.

Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra, koji u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša, počela je 25. aprila u Šajkašu kod Novog Sada, a rok za završetak radova je 18. decembar. Radove izvodi kompanija "Gastrans", koja je 51 odsto u vlasništvu "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".

Kako je ranije istakao direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, do sada je na našem delu "Turskog toka" zavareno 370 kilometara cevi, od ukupno 403 kilometra.

- Ove godine će biti gotov linijski deo. Kompresorska stanica će biti gotova iduće godine. Projekat ide u rokovima što se tiče Srbije - najavio je Bajatović.

Da se radovi u našoj zemlji privode kraju, potvrdio je i ministar energetike Aleksandar Antić.

- Ovaj gasovod imaće kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Sve mora da bude gotovo do kraja decembra. Ukoliko sve bude po planu, i Bugarska izgradi svoj deo trase, prve količine gasa kroz ovaj cevovod poteći će polovinom 2020. godine - potvrdio je ministar Antić.

Srbija planira da, pored Bugarske, gradi i gasnu vezu sa Rumunijom, najavio je Dušan Bajatović i rekao da Rumunija ima nova nalazišta gasa u Crnom moru, što će našoj zemlji omogućiti potpuno novi izvor snabdevanja plavim energentom.

- Planiramo da iduće godine počnemo da realizujemo i interkonekciju Niš-Dimitrovgrad-Sofija. Nadam se da će gasovod Grčka-Bugarska biti završen, a to će omogućiti pristup Aleksandropolisu, gde se planira taj veliki gasni terminal. Naši pravci snabdevanja bili bi sa terminala u Grčkoj, drugi bi bio iz Rumunije, treći bi bio iz "Turskog toka". Biće urađen još jedan gasovod, Beograd-Banjaluka. U dogovoru sa kolegama iz 'BH gasa' spremni smo da pojačamo gasovod koji se odnosi na BiH - precizirao je Bajatović.

Kako dodaje, naša zemlja ovim projektom postaje tranzitna država kada je gas u pitanju.

- Srbija će od toga imati velike koristi. Reč je o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan, i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate. Godišnje bismo od tranzita mogli da prihodujemo 75 miliona evra - navodi Antić.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja "Turskog toka" odlična vest za srpsku ekonomiju, jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu.

- Ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksa - kaže Madžar.

On dodaje da će i domaćinstva imati korist od toga.

- Jasno je da će snabdevanje plavim energentom biti uredno, ali se stiču i uslovi da gas bude jeftiniji. To onda može dovesti do toga da mnogo više domaćinstava pređe na snabdevanje gasom - kaže Madžar.

Deo kraka gasovoda "Turski tok" u Srbiji primenom najnovijih tehnologija položen je na dno reke Dunav uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, rekao je juče ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

 - Pokazali su nam sve cifre i statistiku koja potvrđuje da je projekat jedinstven. Pokazali su nam i dokazali jedinstvenost izgradnje. Dakle, ovaj deo magistralnog gasovoda će biti izgrađen, i to je naš veliki projekat, koji će snabdevati Srbiju i Evropu. Smatram da će bugarski deo biti izgrađen, trenutno postoje svi signali da stvari idu u tom pravcu. Mi uvereno gledamo u budućnost - izjavio je ruski ambasador tokom obilaska radova.

"Gasprom" je saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda "Turski tok", što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica "Ruska" i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.