Izetbegović najavljuje novu vlast do kraja ožujka, pregovara s Radončićem

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Feb.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović najavljuje novu vlast do kraja ožujka, pregovara s Radončićem

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je u srijedu kako bi proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, sukladno rezultatima izbora iz listopada 2018., mogao biti okončan do kraja ožujka.

Pritom je istaknuo kako je preduvjet za to da predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne blokira donošenje odluka bitnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u.

Izetbegović je po prvi puta nakon izbora o suradnji razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << s Fahrudinom Radončićem, čiju stranku Savez za bolju budućnst (SBB) sada pokušava nagovoriti da se pridruži vladajućoj koaliciji kako bi ona imala komotnu većinu i u državnom i u parlamentu Federacije BiH.

Radončić i njegov SBB Izetbegoviću su ostali jedinom opcijom za bošnjački kolicijski blok nakon što su takvu ponudu otklonili iz bloka koji okuplja tri stranke ljevice i lijevog centra.

Nakon sastanka predsjednik SDA novinarima je kazao kako su "velike šanse" da SDA i SBB koaliraju i to na svim razinama vlasti. Koalicija na državnoj razini uključila bi i HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a na federalnoj samo HDZ.

"Ako budemo ulazili zajedno u vlast, a šanse su velike, to znači sve, od županija preko federalne vlasti pa do Vijeća ministara BiH", kazao je Izetbegović.

Idućih dana i tjedana trebalo bi uslijediti preciziranje očekivanih koalicijskih sporazuma, a odgovarajući na novinarsko pitanje Izetbegović je kazao kako očekuje da vlast dobije konačan izgled prije nego što je to bio slučaj u ranijim izbornim ciklusima.

"Mislim da će Vijeće ministara BiH biti uspostavljeno prije kraja ožujka", kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako uspostaviti vlast sa SNSD-om kada ta stranka odbija podržati usvajanje godišnjeg plana reformi (ANP), bitnog za nastavak puta ka članstvu u NATO-u odnosno za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), Izetbegović je odgovorio kako nitko nema pravo na protuzakonito ponašanje pa tako ni Dodikova stranka.

"Očekujem od Dodika da bude pragmatičan i napravi kompromis. On to može. Aktivacija MAP-a nije ulazak u NATO i dok ne bude spremnosti svih aktera u BiH za to, do toga neće ni doći", kazao je Izetbegović neizravno polemizirajući s Dodikom koji je ranije tijekom dana opet kazao kako neće dopustiti približavanje BiH NATO-u.

"To su naše jasne politike u ovom vremenu i one će određivati aktivnosti koje ćemo vršiti u narednom razdoblju", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu tijekom ceremonije na kojoj je zajedno s ruskim veleposlanikom u BiH položio vijenac na spomen obilježje kojega su tamo podignuli Vitaliju Čurkinu, nekadašnjem ruskom veleposlaniku pri UN-u u znak zahvalnosti jer je u Vijeću sigutnosti 2015. glasovao protiv rezolucije kojom se željelo osuditi genocid u Srebrenici.

Izebegović je sugerirao kako sada o Dodiku ovisi hoće li biti dogovora o novoj vlasti, odnosno hoće li njegov kandidat Zoran Tegeltija postati novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

I Radončić je u srijedu potvrdio kako za njega i njegovu stranku približavanje NATO-u ostaje pritoritet na kojemu planiraju raditi ukoliko stranka doista bude članica vladajuće koalicije.

"Za mene je puno važnije da BiH uđe u NATO nego da postane članicom EU, jer je ulazak u EU spor i tamo se može čekati i po 30 i 40 godina, a nama treba sigurnosni kišobran koji bi bio poticaj dolasku investicija", kazao je Radončić.

Njegova je ocjena kako je stanje i u BiH i u regiji postalo "dramatično" pa mu je to ključan razlog za suradnju i koaliranje s Izetbegovićem, s kojim je 2018. razmjenjivao najteže moguće optužbe za korupciju i izdaju nacionalnih interesa.

Brutalne uzajamne uvrede danas objašnjava žarom predizborne kampanje te tvrdi kako se valja prilagoditi novonastaloj situciji bez obzira na sve što se zbivalo u prošlosti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.