Izvor: Blic, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori zaustavljaju ekonomski oporavak

Izbori zaustavljaju ekonomski oporavak

BEOGRAD - Ukoliko u idućoj godini budu organizovani izbori, nova vlast može samo da bude lošija od ove koju imamo, upozorio je Ivan Vujačić, jedan od učesnika jučerašnjeg Pres kluba 'Medija centra', posvećenog analizi prve godine ekonomskih reformi. On je to obrazložio rečima da je trenutno najprosvećeniji deo političke elite na vlasti, a da su u Saveznoj i Republičkoj vladi najbolji ekonomski eksperti i, ako oni ne budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspeli da se dogovore, preti opasnost da ekonomski oporavak zemlje bude zaustavljen.

Procenjujući ono što je u oblasti ekonomskih reformi urađeno tokom ove godine, Vujačić je rekao da je učinjeno najviše što se moglo u datim okolnostima. Očekuje nas teška godina u kojoj će od presudne važnosti biti da se iskordiniraju potezi NBJ i Vlade, pogotovo kad je u pitanju privatizacija i politika deviznog kursa.

- Gašenje velikih banaka povlači i teškoće sa delom loše stojećih firmi, tako da njihova sanacija i privatizacija dobija prioritet u odnosu na uspešna preduzeća. Na taj način se menja usvojeni koncept privatizacije - istakao je Vujačić.

Ozbiljni reformski zahvati izostaće u slučaju da naredna godina bude izborna, jer se tada po pravilu sprovode samo kozmetičke promene, rekao je Zoran Popov, koji je ocenio da bi zaustavljanje ekonomskih reformi dovelo do toga da proizvodnja ostane na sadašnjem nivou, a rast cena bude do 80 odsto. Nastavili li se sadašnjim tempom razvoja očekivan je rast društvenog proizvoda od oko četiri odsto. Nije dobro, ocenila je Dana Popović, što je stvorena navijačka atmosfera u kojoj građani aplaudiraju uspesima naše vlasti u pregovorima sa međunarodnim institucijama umesto da sagledavaju šta oni mogu da učine da bi živeli bolje.

- Strane banke su prethodnica stranih investitora i očekujemo da će oni uskoro početi da ulažu u našu privredu. Preduslov za to nije izmena propisa o stranim ulaganjima, već otklanjanje onih slabosti u drugim pratećim propisima, zbog kojih ni domaći investitori ne započinju nove poslove, istakla je Dana Popović, navodeći da je potcenjeni devizni kurs jedan od razloga zbog kojih privrednici nisu stimulisani da izvoze. Ona smatra da bi korekcija kursa u sadašnjim okolnostima dovela do toga da poskupi sva uvozna roba, a potrošači ne bi mogli da joj nađu zamenu u domaćim proizvodima. Pravi trenutak za uvođenje plivajućeg kursa biće tek kad se domaća proizvodnja osposobi za konkurenciju uvoznoj robi. M. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.