Izabrani episkopi Šabačke i Zapadnoevropske eparhije, patrijarh ostaje administrator u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2022, 19:25

Izabrani episkopi Šabačke i Zapadnoevropske eparhije, patrijarh ostaje administrator u Zagrebu

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve šestog, poslednjeg dana redovnog majskog zasedanja izabrao je episkope u dve upražnjene eparhije - Šabačkoj i Zapadnoevropskoj, a patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Za episkopa šabačkog imenovan je dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotije (Petrović), dok će u Parizu stolovati dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić).

Ove dve eparhije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SPC ostale su upražnjene smrću episkopa šabačkog Lavrentija i episkopa zapadnoevropskog Luke.

Episkopi Justin i Jerotej od strane Sabora SPC prošle godine izabrani su za vikarne episkope patrijarha Porfirija.

Takođe, Sabor je izabrao i vikarne episkope. Za vikarnog episkopa lipljanskog izabran je arhimandrit Dositej Hilandarac, otac Aleksej je izabran za vikara Pećkog, dok će novoizabrani vikarni episkop toplički biti otac Petar iz manastira Tumane.

Patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, pošto je pitanje novog zagrebačko-ljubljanskog mitropolita ostavljeno za naredni sabor SPC.

Sekretar Sinoda Nektarije je novi vikarni episkop.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC imenovao nove episkope; Patrijarh ostaje u Zagrebu

Izvor: B92, 21.Maj.2022

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve šestog, poslednjeg dana redovnog majskog zasedanja izabrao je episkope u dve upražnjene eparhije...Reč je o Šabačkoj i Zapadnoevropskoj, a patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji...Za episkopa šabačkog...

Nastavak na B92...

SVETI ARHIJEREJSKI SABOR SPC IZABRAO NOVE EPISKOPE: Patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2022

Izabrani su episkopi u dve upražnjene eparhije..Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve šestog, poslednjeg dana redovnog majskog zasedanja izabrao je episkope u dve upražnjene eparhije - Šabačkoj i Zapadnoevropskoj, a patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, potvrđeno je u...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.