Izabrana nova Vlada Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Avg.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana nova Vlada Srbije

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je danas novu vladu, koja ima 19 ministara, predvoĐenih premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nova vlada izabrana je prozivkom poslanika. Za njen izbor glasala su 163 poslanika, protiv su bila 62, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima četiri potpredsednika koji obavljaju i dužnost ministara, ukupno 16 resora i tri ministra bez portfelja.

U novoj vladi je osam novih ministara, u odnosu na vladu čiji je mandat trajao prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dve godine.

Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ministar privrede je Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, potpredsednica vlade i ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar odbrane je Zoran Djordjević, finansija Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Aleksandar Vulin, a na čelu Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja su Jadranka Joksimović, zadužena za evropske integracije i Slavica Djukić-Dejanović, koja će se baviti sociopatskim promenama u društvu, odnosno prevencijom nasilja, ali i zaštitom dece i osoba sa smetnjama u razvoju.

Ministar bez portfelja je i Milan Krkobabić koji će biti zadužen za regionalni razvoj.

Mandatar Aleksandar Vučić obećao je gradjanima na kraju današnje rasprave u skupštini da će vlada raditi marljivo, pošteno, odgovorno i u interesu gradjana.

On je kazao da će vlada ujutru u 6.30 imati prvu sednicu.

"Ne znam da li će biti promena u vladi u budućnosti, to nije ništa strašno i u najboljim timovima se ljudi menjaju, ali važno je da dok radimo zajedno, dok smo u Nemanjinoj 11, radimo pošteno, odgovorno i u interesu gradjana Srbije. Gradjani mogu da očekuju požrtvovanost i marljivost", rekao je Vučić.

On je odgovarajući na kritike poslanika opozicije, rekao da je njegov "jedini greh" bio što se trudio da svima odgovori na kritike i pitanja.

"Ja nisam kukavica da se krijem, ja smem da vam kažem šta imam, e to je čast i obraz. Ne plašim vas se jer sam pošten i nemam dugova i brat mi nije kupio ni jedan restoran i nikad nikog nisam podmitio niti je mene ko podmitio. Diktator sam samo zato što sam se drznuo da odgovaram i jer vaše neistine ne mogu da prodju bez mog odgovora", rekao je Vučić.

On je zahvalio svim poslanicima većine, što su se borili, bili dostojanstveni i nisu napustili sednicu i što nisu koristili "lažne argumente", a "istrpeli ono što nije istina".

Sednica je počela u utorak, 9. avgusta kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao.

Ceremonija polaganja zakletve predsednikа i člаnovа Vlаde Srbije biće večeras u 19 čаsovа.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, predsednik Srbije Tomislаv Nikolić prisustvovаće svečаnoj ceremoniji polаgаnjа zаkletve predsednikа i člаnovа Vlаde Republike Srbije, danas u 19 čаsovа u Skupštini Srbije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.