Izabrana je najbolja valuta na svetu. NIKAD nećete pogoditi koja

Izvor: Blic, 16.Apr.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana je najbolja valuta na svetu. NIKAD nećete pogoditi koja

Zambijska valuta kvača je 2015. godine u odnosu na američki dolar pala 42 odsto, pa je tako bila rangirana kao treća najgora valuta na svetu. Ipak, sve se to promenilo u prva četiri meseca 2016. godine, pa tako Zambija trenutno ima najbolju svetsku valutu.

Prema pisanjima Blumberga, popela se čak 19,9 odsto. Tako je kvača uspela da nadmaši i rusku rublju i brazilski real, ali i plemenite metale kao što su srebro i zlato. Šta se zapravo desilo?

Zambijska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdi da je u pitanju njihova mudra politika. Ministar finansija ove zemlje Aleksandar Čikvanda, rekao je da je vrednost valute pala zbog intervencija vlade kao što su subvencije za benzin. Međutim, Irmgard Erasmus, ekonomski ekspert iz Zambije kaže da je situacija mnoo kompleksnija. Ekonomija Zambije je 2015. godine bila pogođena ekonomskim padom Kine, koja je drugi najveći izvozni partner ove zemlje.

U Zambiji se proizvede 70 odsto ukupne proizvodnje bakra u Africi. Metal koji je široku primenu našao u proizvodnji žice i električnih uređaja čini 60 odsto izvoza Zambije. Tokom 2015. cena bakra je pala na najniži nivo u poslednjih šest godina, a i Peking je više ulagao u domaću proizvodnju umesto u uvoz.

Međutim, već na početku 2016. godine situacija se promenila. Cena bakra je porasla za 11 odsto, a i izvoz Kine je porastao za 11,5 odsto. Kvačaje toliko dobila na ceni da su neke domaće kompanije iz Zambije konvertovale dolar u domaću valutu. Uprkos takvim pozitivnim znacima oporavka, zambijska privreda se i dalje suočava sa velikim izazovima. Zambija ima ogroman budžetski deficit od 8,1 odsto BDP-a i troši 660 miliona dolara godišnje za subvencije za gorivo i uvoz električne energije, u skladu sa MMF-om.

Zambiju očekuju i opšti izbori u avgustu, pa je najbolje da se sačeka kraj godine kako bi se videlo u kom pravcu će se kretati vrednost valute.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.