Iz Rume trasiran put prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Rume trasiran put prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Srbiji

U Rumi je danas održana svečana sednica povodom obeležavanja jednog veka od održavanja Velikog narodnog zbora, na kojem je doneta odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji se obratio na skupu, naglasio je da je to bila prva formalna, politička odluka o budućoj sudbini jednog dela, tada već bivše Habzburške monarhije, neslavno propale u Prvom svetskom ratu, koji je izazvala i u kojem je potpuno poražena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Baš ovde, u Rumi, 24. novembra 1918. godine, trasiran je put kojim će krenuti i poslanici Velike narodne skupštine ostalih vojvođanskih oblasti - put bezuslovnog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, ovenčanoj slavom pobednika i pravednika u tek okončanom globalnom ratnom sukobu", naglasio je Milićević.

On je dodao da su i Veliki narodni zbor u Rumi, i Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu, na kojoj je bila i delegacija Srema, vodila ista načela. To su načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve, koja su, istovremeno, bila i svojevrsno zaveštanje generacijama koje dolaze, saopštila je Pokrajinska vlada.

Milićević je još dodao da su ta načela i posle jednog veka dobila svoju istorijsku potvrdu, jer je Vojvodina je za to vreme - baš u Srbiji - ostvarila prosperitet u svim oblastima društvenog života: od privrede i poljoprivrede, preko nauke i obrazovanja, do kulture i sporta.

"Uz to, Vojvodina je obezbedila ravnopravnost za sve koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo kakvu drugu pripadnost", naglasio je Milićević.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica je istakao značaj današnjeg datuma ne samo za Srem nego u celu državu Srbiju.

On je još dodao da je, kroz istoriju do današnjih dana, Srem bio prvi i u junaštvu, i u patriotizmu srpskog naroda

Na svečanosti u Kulturnom centru "Brana Crnčević", obratili su se i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i predsednik Skupštine opštine Stevan Kovačević.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Republičke vlade, lokalne samouprave, crkveni velikodostojnici, građani Rume.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.