Iz „Ikarbusa” izašao prvi autobus s „Mercedesovom” zvezdom

Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz „Ikarbusa” izašao prvi autobus s „Mercedesovom” zvezdom

BEOGRAD – Prvi autobus, koji je napravljen u saradnji „Mercedesa” i „Ikarbusa”, izašao je danas iz fabrike u Zemunu , a znak nemačkog automobilskog giganta simbolično je na novi autobus postavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je danas veliki i važan dan i zbog povratka Mercedesa u Srbiju posle 17 godina, ali i zato što je to pokazatelj rasta indutrijske snage Srbije.

„Ovo je veliki i važan signal ponovnog rasta srpske industrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snage. Pošto su neki na volšeban način uspeli gotovo da unište 'Ikarbus', danas smo ovde da pokažemo da samo 300 zaposlenih može sve da preokrene i krene u vraćanje stare snage 'Ikarbusa' i napravi ovakvu saradnju s 'Mercedesom'“, rekao je Vučić.

On je naveo da autobus košta 135.000 evra i da se za njegovu kupovinu već interesuju iz susedstva, a biće prodavan na području cele jugoistočne Evrope.

Vučić je rekao da su radnici „Ikarbusa” pokazali da je srpski radnik najbolji radnik kada ima motivaciju.

„Zahvalan sam radnicima koji su od januara, kad su stigli delovi za autobus, dan i noć marljivo radili i pokazali kolika je snaga srpskog radnika i kako možemo da radimno kada imamo motiv”, rekao je Vučić i zahvalio ambasadoru nemačke Hajncu Vilhelmu i svima koji su učestvovali u projektu.

Vučić je rekao da je ovaj autobus ponos Srbije i da se nada da će biti još toliko autobusda i vozila, navdodeći da više nećemo morati da ih uvozimo iz Poljske, već da ćemo imati svoj, srpski, „Mercedes”.

Onima koji nisu verovali da ne postoji srpski „Mercedes”, Vučić je poručio da danas mogu da vide njegov prototip, a za tri dana na Sajmu automobila će moći da ga kupe.

Generalni direktor „Ikarbusa” Aleksandar Vićentić rekao je da mu je čast što može da predstavi prototip novog autobusa, koji je prvi u nizu autobusa i kombi vozila koje dve kompanije treba zajednički da naprave u narednom periodu.

„Uveren sam da će saradnja sa tako renomiranom kompanijom značajno doprineti podizanju kvaliteta proizvoda i mogućnosti njegovog plasiranja na domaće i strano tržište”, rekao je Vićentić i zahvalio Vladi Srbije, „Mercedesu” i zaposlenima, koji su za kratko vreme napravili kvalitetan autobus.

Direktor Mercedesa Rolf Jirgen Zajerle rekao je da je proizvodnja autobusa dobar signal za „Ikarbus” i Srbiju i da se nada da će ta saradnja postići veliki uspeh.

Novi model autobusa sa oznakom IK 112 LE biće prikazan na predstojećem salonu automobila u Beogradu.

Na tom modelu „Mercedes” isporučuje samohodnu šasiju, a „Ikarbus” radi nadogradnju, pri čemu je posao podeljen pola-pola.

Posle potpisivanja ugovora o saradnji sa „Mercedesom”, u „Ikarbusovoj” fabrici u Zemunu zajednički će se raditi na još šest do sedam novih modela autobusa - gradskih, međugradsjkih, turističkih i kombi vozila.

Direktor Ikarbusa: Slede novi modeli u saradnji s Mercedesom

Posle potpisivanja ugovora o saradnji sa „Mercedesom”, u „Ikarbusovoj” fabrici u Zemunu zajednički će se raditi na još šest do sedam novih modela autobusa - gradskih, međugradsjkih, turističkih i kombi vozila, izjavio je Tanjugu generalni direktor „Ikarbusa” Aleksandar Vićentić.

Vićentić je istakao da već postoji veliko interesovanje za model autobusa, koji je danas izašao iz fabrike u Zemunu, i da očekuje da bi u ovoj godini moglo biti prodato oko 100 novih autobusa.

Na novom modelu autobusa, u čijoj izradi učestvuje više od 90 firmi iz Srbije, u fabrici u „Ikarbusu” u Zemunu trebalo bi da bude zaposleno još najmanje 150 novih radnika, a trenutno ih je 280, dodao je generalni direktor Ikarbusa.

U pitanju je „lou entri solo” gradski autobus, i to je kombinacija niskopodnog i srednjepodnog autobusa, kapaciteta 100 putnika, sa 35 sedišta.

Cena tog autobusa biće od 130.000 do 140.000 evra.

Autobus je prilagođen prigradskim linijama i lošijim putevima i jeftiniji je od niskopodnog.

Ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji Ikarbusa i nemačkog automobilskog giganta treba da bude potpisan do kraja marta, što je značajno za Ikarbus, kome je potreban starteški partner.

Novi model IK 112 LE biće prikazan na predstojećem salonu automobila u Beogradu, rekao je Vićentić i naglasio da na tom modelu autobusa Mercedes isporučuje samohodnu šasiju, a Ikarbus radi nadogradnju, a posao je podeljen pola-pola.

Vučić: Izbori na Kosovu u skladu sa dogovorom iz Brisela

Izbori na Kosovu 16. marta biće održani u skladu sa dogovorom u Briselu i sa OEBS-om, poručio je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

''Očigledno neki ljudi nemaju tu vrstu političke odgovornosti i unutrašnje političke stabilnosti, ali to nije naš problem, mi smo se nešto dogovorili u Briselu i to ćemo da sprovedemo u delo'', rekao je Vučić novinarima u Ikarbusu.

On je naveo da ne očekuje probleme i dodao da ga interesuje samo ko će na Kosovu da pobedi od srpskih političkih partija, a da je sve drugo već regulisano.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da će se taj dijalog nastaviti i da je uvek bolje razgovarati.

On je naglasio da se ''čudne stvari dešavaju u internim odnosima unutar Albanaca'', ali da on ne želi da sužava okvire za razgovor.

Vučić je takođe naveo da se nada da će neko razumeti da držanje Olivera Ivanovića u pritvoru nema apsolutno nikakvog smisla.

Vučić je istakao i da smo mi pokazali više mudrosti, ali da je to rezultat naše političke stabilnosti i mudrosti i da više vodimo računa o regionu, ali da nam zato šansu, ozbiljnost i odgovornost kao mogućnost puža unutrašnja stabinost.

Vučić: Simbol Srbije su vredni i posvećeni radnici

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su simbol Srbije vredni i posvećeni radnici, „Merecdes”, „Kontinental” i hiljade domaćih, ali i stranih preduzeća, a ne oni koji su vršili pljačkaške privatizacije, narkodileri i kriminalci.

Vučić je, na pitanje novinara na promociji „Ikarbusovog” autobusa izrađenog u saradnji sa ''Mercedesom”, rekao da su za razvoj srpske privrede potrebne brojne reforme, bolji zakoni i poslovni ambijent.

On je rekao da ova zemlja ima dobre simbole.

„Simbol ove zemlje je 'Mercedes', a ne oni koji su vršili pljačkašku privatizaciju, narkobosovi...simbol su radnici, 'Kontinetal', hiljade malih srpskih preduzeća i hiljade drugih koji dolaze u Srbiju”, rekao je Vučić.

Tanjug

objavljeno: 09/03/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povratak „Mercedesa“ u Srbiju

Izvor: Capital.ba, 09.Mar.2014

mercedes BEOGRAD, Prvi autobus koji je napravljen u saradnji njemačkog „Mercedesa“ i srpskog „Ikarbusa“ izašao je danas iz fabrike u Zemunu, a znak njemačkog automobilskog giganta simbolično je na novi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.